ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Έχουμε μια καταστροφή και επιχειρούμε να βγούμε νικητές

Χρυσοχοΐδης: Έχουμε μια καταστροφή  και επιχειρούμε να βγούμε νικητές

«Νοιώθω ικανοποιημένος που κάθε φορά που έρχομαι στο νησί μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων»

δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της Περιφερειακής ενότητας Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, όπου βρίσκεται από το μεσημέρι, για να διαπιστώσει και ο ίδιος την φάση των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

«Σήμερα μου δόθηκε η δυνατότητα να έχω συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων, οι οποίοι έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Κεφαλονιάς και θέλω να σας πω ότι η πολιτική, σε αυτή την περίπτωση, έχει δώσει μια απάντηση, δηλαδή ότι έχει προωθήσει λύσεις για την επίλυση των ανθρώπινων προβλημάτων, των υποδομών, των σχολείων της Κεφαλονιάς και κάθε πλευράς που ο σεισμός χτύπησε την κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Στην συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «έχουμε μια καταστροφή μέσα από την οποία επιχειρούμε να βγούμε νικητές, να ανορθώσουμε το νησί, το οποίο φέτος παρουσιάζει αύξηση στο τουρισμό της τάξεως του 50%, αυτό είναι πρόκληση για όλους μας», ενώ όσον αφορά το αεροδρόμιο του νησιού που είναι η βασική πύλη εισόδου ξένων τουριστών αλλά και τις σχολικές εγκαταστάσεις, τόνισε ότι «λειτουργεί πλήρως το αεροδρόμιο, απαιτούνται ορισμένες εργασίες, εσωτερικά, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης. Λειτουργούν όλα τα σχολεία με εξαίρεση ένα, το οποίο σε λίγες μέρες θα στεγαστεί σε οικόπεδο που έχει επιλέξει ο Δήμος».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο λιμάνι Ληξουρίου, το οποίο σχεδόν είχε καταστραφεί από τον δεύτερο μεγάλο σεισμό των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, λέγοντας ότι «προχωρούμε στην πρώτη φάση αποκατάστασης του λιμανιού του Ληξουρίου. Το λιμάνι έχει πια ανάδοχο, ο οποίος εργάζεται και θα ολοκληρώσουμε μαζί με την δημοτική αρχή όλες τις υποδομές ώστε το λιμάνι να είναι επισκέψιμο, να είναι λειτουργικό και υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες το επόμενο χρονικό διάστημα».

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που είχε δει και ο ίδιος ο υπουργός κατά τις προηγούμενες επισκέψεις του στην πληγείσα Κεφαλονιά ήταν το οδικό δίκτυο του νησιού, το οποίο ακόμα και σήμερα, δύο μήνες μετά, αντιμετωπίζει πρόβλημα και για το οποίο δήλωσε: «Σε οκτώ μέρες από σήμερα θα έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλο το οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς, το οποίο έχει πληγεί και από την πλευρά μας, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες μετά την 10η Απριλίου έτσι ώστε να θωρακίσουμε το οδικό δίκτυο, να δώσουμε σε κάθε δύσκολο σημείο τεχνικές απαντήσεις έτσι ώστε η Κεφαλονιά, να αποκτήσει ένα νέο, ασφαλές, ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών της, των επισκεπτών της και για την ανάπτυξη του νησιού».

Για το μεγάλο θέμα της αποκατάστασης των πληγέντων αλλά και για την ευκαιρία που έχει η Κεφαλονιά μέσα από τις καταστροφές να αναπτυχθεί, έκανε αναφορά στο τέλος της συνέντευξης τύπου ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Προχωράει με γοργά βήματα, η αποκατάσταση των πληγέντων και σε ότι αφορά την καταβολή επιδομάτων του νοικοκυριού της κάθε οικογένειας και σε ότι αφορά ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση και την στέγαση πολιτών που έχουν επικίνδυνες οικίες. Κατεδαφίζονται κτίρια τα οποία έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και προχωράμε πλέον στην αποκατάσταση και στην διόρθωση των σπιτιών. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη και γενναία πολιτική επιδότηση στο 80% για κάθε έναν που έχει πληγεί και 20% άτοκο δάνειο. Είναι μια γενναία απόφαση που θα δώσει την δυνατότητα στους πληγέντες να αποκατασταθούν. Είναι πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο γενναία πολιτική αποκατάσταση. Πάνω από 1.000 πολίτες της Κεφαλονιάς κάνουν χρήση ενοικίου για να στεγαστούν σε άλλα σπίτια, μισθωμένα ή σε συγγενικές οικογένειες, συνεπώς αυτό το οποίο βγάζουμε σαν συμπέρασμα είναι ότι η ζωή προχωράει» και πρόσθεσε ότι «ο σεισμός είναι η ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και για την δημιουργία νέων υποδομών στο νησί, υποδομές που είναι αντάξιες των προσδοκιών που έχει η ίδια η Κεφαλονιά για τους πολίτες της και για την ανάπτυξή της».

Διαβάστε επίσης:

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης για ταξί και φορτηγά

Κεφαλονιά:Ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων

Ρoή Ειδήσεων