ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία για τα ΜΜΕ

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία για τα ΜΜΕ

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των βουλευτών

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Βουλή η συζήτηση για την τροπολογία-έκτρωμα για τα ΜΜΕ. Πρόκειται για την τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» με την οποία υιοθετούνται όλα τα αιτήματα των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και διευκολύνονται οι συγχωνεύσεις, ενώ παρατείνεται επ' αόριστον το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών.

Αποχώρησαν από τη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Αποχώρησαν από τη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διαδικασία επί της συζήτησης και ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας. Από την αρχή της συζήτησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείλησαν με αποχώρηση στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνιε στις ρυθμίσεις - σκάνδαλο, μία κίνηση που πραγματοποίησαν λίγη ώρα αργότερα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έθιξε τη σοβαρότητα του ζητήματος, απαιτώντας την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για τα ΜΜΕ.

Τέρενς Κουίκ: «Υπέκυψε η κυβέρνηση σε δύο μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα»

Την κατηγορηματική αντίθεση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη διαδικασία συζήτησης της τροπολογίας για τα ΜΜΕ στη Βουλή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, δείχνοντας… πίσω από αυτή τα δύο μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας.

«Ας μη γελιόμαστε. Η κυβέρνηση υπέκυψε σε δύο μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ανέφερε πως το κόμμα ζητάει την απόσυρση της τροπολογίας.

Δ. Σταμάτης: «Υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου»

Το άσπρο... μαύρο επιχείρησε να κάνει από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την κυβερνητική απόφαση να φέρει μέσα στο κατακαλόκαιρο και εν... κρυπτώ, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, την τροπολογία για τα ΜΜΕ.

Ο κ. Σταμάτης απευθυνόμενος προς τα μέλη της αντιπολίτευσης, τόνισε πως έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους υπάρχει και ότι δεν μπορεί η απουσία εκτίμησης του κόστους να εμποδίσει τη συζήτηση της τροπολογίας. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το κατεπείγον της τροπολογίας οφείλεται στη ρύθμιση του ζητήματος των εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνονται, ενώ για το θέμα των ΜΜΕ τόνισε: «Ρυθμίζουμε ένα ζήτημα και καλό είναι να μας πείτε επί της ουσίας τις απόψεις σας. Το ρυθμίζουμε τώρα, ένα θέμα που αφορά στη διαφημιστική αγορά και τα ΜΜΕ, πριν την έναρξη της νέας περιόδου. Η κυβέρνηση θα απαντήσει επί της ουσίας σε όσα γράφονται εναντίον της και της καταλογίζονται. Να δούμε με ποιον είστε...»

Η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει στα... σκοτεινά την τροπολογία υπέρ των βαρόνων των Media, διαλύοντας τους μέχρι σήμερα συσχετισμούς και τις ισορροπίες δυνάμεων και ανταγωνισμού δεν επετεύχθη. Η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της τροπολογίας για τα ΜΜΕ, η... ενσωμάτωσή της σε νόμο του Υπουργείου Υγείας για το ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και κυρίως το γεγονός ότι λόγω... πίεσης, δεν κατόρθωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συμπεριλάβει έκθεση των οικονομικών επιπτώσεων από τις προτεινόμενες αλλαγές, δημιουργούν ένα εφιαλτικό πεδίο αντιπαράθεσης για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ αλλά και της κοινής γνώμης, που άφωνη παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, επιχειρούν μέσα στον Αύγουστο να κάνουν... δώρα επιβίωσης σε υπερχρεωμένα «μαγαζιά» των Media, είναι αυτές που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τους κυβερνώντες σε μια προσωρινή (λογικά) αναδίπλωση.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση

Διαβάστε επίσης:
Δ. Σταμάτης: «Υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους»

Αποχώρησαν από τη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Τέρενς Κουίκ: «Υπέκυψε η κυβέρνηση σε δύο μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα»