ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον... καθρέφτη του Ξένου Τύπου

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον... καθρέφτη του Ξένου Τύπου

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη, σχετικά με μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επικαλούμενη δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η Κουμουνδούρου τονίζει ότι όχι μόνο δεν προκαλεί ανησυχίες διεθνώς, αλλά και ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση που ανοίγει τους ορίζοντες σε μία πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία είναι μάλιστα έτοιμη να διεκδικήσει ευνοϊκή λύση για τα προβλήματα της χώρας.

Δημοσιεύματα θέτουν το αίτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και την ανάγκη να διαλυθεί η τρόικα, ενώ υπάρχουν και σαφείς εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών, παρά τις «άκαρπες» προσπάθειες της κυβέρνησης.

Handelsblatt: «Μία νίκη του χαρισματικού Τσίπρα, πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι οι πολιτικοί των κατεστημένων κομμάτων αυτοί που ευθύνονται για το υπέρογκο κρατικό χρέος (...) Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δοθεί μία ευκαιρία στον αριστερό νεοεισελθόντα».

Tageszeitung: Όπως παρατηρεί ο σχολιαστής, την ώρα που κανείς δεν τολμά να την αρθρώσει δημοσίως, η λέξη «κούρεμα» βρίσκεται «σε όλα τα στόματα». Tο γεγονός ότι «αυτή η συζήτηση ανακύπτει πάλι, ειδικά δύο εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, είναι στα μέτρα της αριστερής αντιπολίτευσης – αυτή ζητά άλλωστε επιτακτικά μία αναδιάρθρωση του χρέους». Ο σχολιαστής σημειώνει ότι το γεγονός ότι «στις Βρυξέλλες σκέφτονται φωναχτά το ενδεχόμενο ενός κουρέματος χρέους» σημαίνει ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αντιμετωπίζεται μόνο σαν απειλή για την Ευρώπη αλλά και σαν πιθανός διαπραγματευτικός εταίρος».

Spiegel: «...ενώ το αίτημα για πληρωμή των επανορθώσεων είναι άκρως επίμαχο, το αναγκαστικό δάνειο από την περίοδο της γερμανικής κατοχής θεωρείται μεταξύ ιστορικών της Οικονομίας πιθανόν δικαιολογημένη απαίτηση». Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εισπράξει αυτά τα χρήματα. «Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει θέμα έως τώρα, αλλά εμείς θα το κάνουμε», δήλωσε στο Spiegel Online ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Financial Times: «Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους».
Μαρσέλ Φράτσερ (επικεφαλής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών σε συνέντευξη στην Deutsche Welle): «Η γερμανική κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική». «Καταρχήν, συνειδητοποιήσαμε ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό και καθόλου βιώσιμο». «Εδώ συνειδητοποιήσαμε ότι με μια ακόμη επιμήκυνση αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια δεν θα καταφέρουμε πολλά».

Il Sole/24 Ore (συνέντευξη του οικονομολόγου Andrè Sapir του Ινστιτούτου Bruegel): «To Grexit; Είναι καθαρά πολιτική φαντασία». «η Συνθήκη δεν το προβλέπει, και κατοχυρώνει το ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη, δεν υπάρχουν κανόνες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Άλλωστε, μία τέτοια υπόθεση θα αποτελούσε τρέλα από οικονομική και πολιτική άποψη, για την Ελλάδα και για τους εταίρους». «...αμφιβάλλω πάρα πολύ ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να στερηθούν μία γωνία της Μεσόγειο με στρατηγική σημασία από οικονομική και πολιτική άποψη».

Gianni Pittella (Πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών σε συνέντευξη στο Europolitics): «Η τρόικα πρέπει να διαλυθεί. Ζητήσαμε το τέλος της τρόικα και ο Jean-Claude Juncker συμφώνησε σε αυτό το σημείο. Συνέβαλε αρνητικά στην ελληνική κατάσταση. Προκαλεί το θυμό των Ελλήνων πολιτών».

Guardian1: Η Ευρώπη βλέπει στο ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα για αλλαγή (αφιέρωμα στο κείμενο υποστήριξης 330 διεθνών υπογραφών)
Guardian2: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς υποχρεώνεται σε στροφή 180 μοιρών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει στη νίκη στις εκλογές. Δύο βδομάδες πριν τις ελληνικές εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται ένα θαύμα για να νικήσει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα».

Der Standard (άρθρο του καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, κ. Ulrich Brand): «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη». Η Ευρώπη θα καταστεί για όλους τους ανθρώπους ένα θετικό εγχείρημα. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν οι νέες διαπραγματεύσεις για το χρέος σε επίπεδο διαχειρίσιμο, προκειμένου να δοθεί περιθώριο στην νέα ελληνική κυβέρνηση. Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης μιας εντελώς διαφορετικής διεξόδου από την κρίση στην Ελλάδα και αλλού, υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει ότι θα μπορούσε επιτέλους να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος.

Ολλανδία (Welinchelichtekringen.nl, Telegraaf, Nu.nl, Financieel Dagblad, Volkskrant, belegger.nl, Algemeen Dagblad): Μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους και την υποστήριξη που αυτό συγκεντρώνει στους κύκλους της ΕΕ: «Η υποστήριξη για ελάφρυνση του χρέους μεγαλώνει», «Η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα με το χρέος της». «Μοναδική λύση η παραγραφή του ελληνικού χρέους».

Morgan Stanley: Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και η τρόικα θα έχουν ισχυρά κίνητρα για να συμφωνήσουν και να αποφύγουν τα δυσμενή σενάρια.

Stefano Fassina (πρώην αν. υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, οικονομολόγος επί μία 5ετία του ΔΝΤ και νυν βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας): «Το δημόσιο χρέος», όπως είπε, «δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ένα πρόβλημα πολύ γενικότερο στην ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκε από 65% σε 95% του ΑΕΠ από το 2007 μέχρι σήμερα». «Για την αναδιάρθρωση του χρέους», σημείωσε ο Fassina, «απαιτείται μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, άμεσες επενδύσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της μισθολογικής κατάστασης των εργαζομένων ώστε να δοθεί ώθηση στη ζήτηση και να αυξηθεί η κατανάλωση». «Τώρα είναι πιο ξεκάθαρο», τόνισε, «ότι η ατζέντα της τρόικας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρωτεύον ζήτημα είναι η εργασία καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποτίμηση της εργασίας δεν μπορεί να δώσει ώθηση για ανάπτυξη». «..μία νίκη της αριστεράς στην Ελλάδα θα έδινε το έναυσμα για μία διαφορετική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτο σταθμό την έναρξη ενός αναγκαίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό πέρασμα γιατί η πολιτική της λιτότητας αποδείχθηκε ότι κάνει κακό στην οικονομία, κάνει κακό στους εργαζόμενους και διογκώνει το δημόσιο χρέος. Σε αυτό τον αγώνα η Ελλάδα μπορεί να έχει στο πλευρό της και την Ιταλία».

Σχετικές ειδήσεις