ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω μεγάλων έργων και επενδύσεων

Πούτιν: Χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω μεγάλων έργων και επενδύσεων

Πολυμέτωπη και ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, καθώς οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων -Για «χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω μεγάλων έργων και επενδύσεων», έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, καθιστώντας σαφές πως «δεν ετέθη κανένα αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα».

«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», ανέφερε αρχικά ο κ. Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, συμπληρώνοντας: «Συμφωνήσαμε την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων. Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του σχεδίου μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα γίνει βασικό κέντρο διανομής. Θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας και στον τομέα της οικονομίας. Είμαστε θετικοί στην αμοιβαία συνεργασία».

Ακολούθως, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω μεγάλων έργων: «Συζητήσαμε την προοπτική συνεργασίας για ορισμένα έργα υποδομής στην Ελλάδα. Υπάρχει ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών σε μία σειρά τομέων στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς αποκρατικοποίησης ελληνικών εταιρειών. Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο έργο στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών, ο Πούτιν υπογράμμισε: «Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν και στον τομέα της βιομηχανίας. Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό του ΟΛΘ. Παράλληλα, ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών. Θα ενισχυθεί η παρουσία των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα».

Για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ, αλλά και για τα ρωσικά αντίποινα, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε την Ελλάδα από τις κυρώσεις εναντίον της ΕΕ. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις. Εάν η Ελλάδα ενισχυθεί χάρη στη συνεργασία με την Ρωσία, τότε και η Ε.Ε. και οι πιστωτές θα έχουν όφελος».

Σχετικά με τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, διευκρίνισε: «Συζητήσαμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Turkish Stream και εξετάσαμε τη χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός ελληνικού αγωγού, ο οποίος θα παραλαμβάνει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δεν θα υπάρξει Turkish Stream στην Ελλάδα, αλλά... ελληνικός αγωγός αερίου».

Καταλήγοντας, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε για το Κυπριακό και τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ: «Να γίνει διευθέτηση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εξετάσαμε επίσης τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ. Η συζήτηση με τον κ. Τσίπρα ήταν αναλυτική και εποικοδομητική και δεν ετέθη κανένα αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Ελλάδα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία θεωρήθηκε παράδοξη...».

Σχετικές ειδήσεις