ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς και Καμμένος απαντούν στο ΚΚΕ για τη βάση της Σούδας

Κοτζιάς και Καμμένος απαντούν στο ΚΚΕ για τη βάση της Σούδας

Η κυβέρνηση εργάζεται ουσιαστικά και με συνέπεια, προκειμένου να είναι σε θέση να συνδιαμορφώνει την πολιτική των διεθνών οργανώσεων ως ισότιμο μέλος, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, Λιάνας Κανέλλη και Γιώργου Μαρίνου, με την οποία είχαν καταγγείλει ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημείωναν, ειδικότερα, τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι η Ελλάδα θα πάρει μέρος σε όλες τις κοινές στρατιωτικές δράσεις του ΝΑΤΟ. Επίσης, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, στο ότι η διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 2015» ήταν σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, τη συμμετοχή της χώρας σε ευρωατλαντικές στρατιωτικές ασκήσεις, στη διατήρηση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, του Νατοϊκού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, στην Ευρωατλαντική βάση στη Λάρισα κ.λπ., αλλά και στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.

«Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο λαϊκό αίτημα για μη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών βάσεων που χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και ΕΕ;», ήταν το ερώτημα που είχαν θέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ. Επίσης, ζητούσαν να ενημερωθούν τι θα κάνει η κυβέρνηση για την επιστροφή των πολεμικών πλοίων και των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται σε ευρωατλαντικές αποστολές στο εξωτερικό.

«Ο ισχυρισμός ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εμπλέκει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς αδικεί το σοβαρό έργο που επιτελείται συστηματικά», απαντά ο υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει ότι η κυβέρνηση εργάζεται ουσιαστικά και με συνέπεια, προκειμένου να είναι σε θέση να συνδιαμορφώνει την πολιτική των διεθνών οργανώσεων ως ισότιμο μέλος. «Οι θέσεις και οι προσπάθειες της Ελλάδας συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση πολιτικών υπέρ της διεθνούς νομιμότητας, σταθερότητας και ασφάλειας, όπως απαιτεί η τήρηση των αρχών που εφαρμόζει στην εξωτερική της πολιτική βάση διεθνούς δικαίου. Θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «η γεωπολιτική αστάθεια στο τρίγωνο Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική-Ουκρανία, αναδεικνύει περαιτέρω τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας, αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία της». «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στον τομέα της εσωτερικής της ασφάλειας, από την επιστροφή των ισλαμιστών μαχητών, τις αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων, την έκρυθμη κατάσταση σε Συρία-Ιράκ-Λιβύη-Υεμένη, τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην Ανατολική Ουκρανία κ.α., η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να αξιοποιήσει και αξιοποιεί τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα, για την προώθηση πολιτικών που συμβάλουν στη σταθερότητα, προϋπόθεση απαραίτητη για την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής μας, καθώς και, ιδιαίτερα, του ελληνικού λαού», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και σημειώνει: «Για τον ίδιο σκοπό, η Ελλάδα δεν συνομιλεί μόνο με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της, αλλά ακολουθεί μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή νέων γεωπολιτικών ανταγωνισμών».

Ενδεικτικά, αναφέρει τις επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο και τη Μόσχα, τις επισκέψεις του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών σε Κίνα, Αμπού Ντάμπι, Ρωσία (δύο φορές), Παρίσι, ΗΠΑ και Τουρκία και τις πρωτοβουλίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από κοινού με την Αίγυπτο. «Όλες αυτές οι πυκνές επαφές μας αποτελούν σαφέστατες και έμπρακτες αποδείξει ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, αλλά και της περιφερειακής ειρήνης», απαντά ο κ. Κοτζιάς.

Στους βουλευτές του ΚΚΕ απαντά εγγράφως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελεί μία σταθερή εθνική και στρατηγική επιλογή που συμβάλει στην εξυπηρέτηση των εθνικών στόχων μας και ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση, «πολλώ δε μάλλον στην παρούσα φάση, που παρά τις τυχόν ενστάσεις και προβληματισμούς, ολοένα και αυξανόμενος αριθμός κρατών, ακόμα και πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου, επιδιώκει να διαμορφώσει μία θεσμική σχέση με τις υπόψη διεθνείς οντότητες, για την αντιμετώπιση τόσο παραδοσιακού χαρακτήρα απειλών, όσο και ασύμμετρων προκλήσεων για την εθνική τους ασφάλεια (φονταμενταλιστικός εξτρεμισμός, ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, διεθνές έγκλημα κ.τλ.)».

Επιπλέον, ο κ. Καμμένος τονίζει ότι «η χώρα μας συνεισφέρει στον ευρωατλαντικό αμυντικό σχεδιασμό με εγκαταστάσεις και μέσα, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες από την εθνική νομοθεσία θεσμικές διαδικασίες, ούτως ώστε, αφενός η εκάστοτε συνεισφορά μας να ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες αμυντικές μας δυνατότητες, γεωπολιτικές προτεραιότητες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και αφετέρου αυτή η συνεισφορά να είναι πλήρως εναρμονισμένη με την εξωτερική μας πολιτική, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Σχετικές ειδήσεις