ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Financial Times: Τρία σενάρια για την Ελλάδα

Financial Times: Τρία σενάρια για την Ελλάδα

Τρία σενάρια ενόψει του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα παραθέτουν οι Financial Times, θεωρώντας τις πιθανότητες για συμφωνία Αθήνας-δανειστών μοιρασμένες.

Τα τρία σενάρια που παραθέτει η εφημερίδα είναι χαρακτηριστικά τα εξής:

- Πρώτο σενάριο αυτό της συμφωνίας, η οποία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή έως τη Δευτέρα.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων, ενώ θα δοθεί πρόσθετη βοήθεια 15,3 δισ. ευρώ.

- Δεύτερο σενάριο αυτό της μη επίτευξης συμφωνίας, κατά το οποίο θα ενεργοποιηθεί το «plan B» που περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

Η Ελλάδα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα κηρύξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, πράγμα που ενδέχεται να προκαλέσει την άρση της στήριξης της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

- Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για συμφωνία με όρους, η οποία θα παραβιάζει τις «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας. Σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να προσφύγει στην επιλογή του δημοψηφίσματος.

Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους FT, θα απαιτήσει χρόνο τριών ή και περισσότερων εβδομάδων. Στο μεταξύ, η συμφωνία δεν θα περάσει από την Βουλή, θα διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιθανότατα θα συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση…

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις