ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα - Δραγασάκης: Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό και από αύριο με ισχυρότερη εντολή

Δημοψήφισμα - Δραγασάκης: Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό και από αύριο με ισχυρότερη εντολή

Σκληρή απάντηση στις φημολογίες που εκπορεύτηκαν από δημοσίευμα των FT το οποίο προδικάζει πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα δίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,Γιάννης Δραγασάκης.

Με αφορμή σενάρια που διακινούνται και από τους Financial Times και φέρουν τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να αναλαμβάνει ρόλο σε νέα κυβέρνηση ο κ. Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι "η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό και από αύριο το βράδυ με ακόμα ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και εντολή. Αυτή ακριβώς την εντολή θα υπηρετήσω και εγώ από την πλευρά μου."

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα των FT παρουσιάζει τρία σενάρια που διαφοροποιούνται ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η πρώτη εκδοχή προβλέπει επικράτηση του «ναι» και παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τους FΤ, αν παραιτηθεί ο Τσίπρας, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τρία κόμματα. Μάλιστα κάνει λόγο και για ρόλο του Γιάννη Δραγασάκη.

Από το «κάδρο» δεν λείπει και η επίκληση στο προηγούμενο αντίστοιχο σχήμα με τον Λουκά Παπαδήμο.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ των FT, ως «ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει πορεία και να εξασφαλίσει μια νέα διάσωση».

Επίσης γίνεται λόγος για εξασφάλιση, με τον τρόπο αυτό, ενός προγράμματος - γέφυρα που θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα το καλοκαίρι.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται ότι «αν δεν προκύψει ένας μετριοπαθής ηγέτης στο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι δύσκολο να διαμορφωθεί ένας μεγάλος συνασπισμός»

Όπως λέει, ακόμα και αν αθροιστούν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και πάλι απαιτούνται 44 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματιστεί πλειοψηφία.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να αναδειχθεί το «ναι» από τις κάλπες και να μείνει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα, δεν θα συζητήσουν με τον κ. Τσίπρα οι εκπρόσωποι των πιστωτών γιατί στο διάγγελμά του την περασμένη Τετάρτη, τους κατηγόρησε ότι «εκβιάζουν» τους Έλληνες πολίτες.

Οι FΤ υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών συντάσσονται με την αρνητική στάση του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο κ. Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι ένα «ναι» μπορεί να οδηγήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Η εκδοχή υπερψήφισης του «όχι» παρουσιάζεται ως έσχατο σενάριο καταστροφής.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τον Φρανσουά Ολάντ, μέχρι το Ματέο Ρέντσι, τον Ιταλό πρωθυπουργό και τον Zαν Κλωντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν καταστήσει σαφές ότι θα θεωρήσουν το όχι ως ρήξη με την Ευρώπη και έξοδο από την Ευρωζώνη. Ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν, δεν είναι σίγουρα ότι θα είναι ευκολότερη από ό, τι οι άκαρπες συνομιλίες των τελευταίων πέντε μηνών» ισχυρίζονται οι FT.

Σχετικές ειδήσεις