ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς

Συνομιλίες Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς

Τηλεφωνικές επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς είχε το βράδυ της Δευτέρας (10/08/2015) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ως στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα, καθώς αυξάνονταν οι δηλώσεις, κυρίως από το Βερολίνο για μία συμφωνία -γέφυρα.

Η επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς ενώ κυβέρνηση και κουαρτέτο βρίσκονταν στο παρά πέντε για να κλείσει η συμφωνία, η κ. Μέρκελ επέμενε να επαναφέρει το θέμα της συμφωνίας – γέφυρα. Η πρόφαση ήταν ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Ωστόσο, η σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν εξέπληξε το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν αιφνιδιαστήκαμε από τη συμπεριφορά του Βερολίνου, δεν ανησυχούμε μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου και τη συμφωνία με τους θεσμούς» σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι.

Από την πλευρά τους, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Κομισιόν, εμφανίστηκαν σαφώς πιο υποστηρικτικοί, τονίζοντας τη θέση τους για άμεση και συνολική συμφωνία.

Καθώς όμως η συμφωνία «κλείδωσε» το πρωί της Τρίτης 11 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση στρέφει πια το βλέμμα της στο επικείμενο Eurogroup. Εκεί θα δοθεί η τελική μάχη, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις του Βερολίνου για μία συμφωνία-γέφυρα.

Σχετικές ειδήσεις