ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διαδικασίες μέχρι τις πρόωρες εκλογές

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διαδικασίες μέχρι τις πρόωρες εκλογές

Η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μετά την υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπεται από το άρθρο 37 παράγραφο 3 και το άρθρο 40 του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων, προτού διορίσει έναν από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ως προσωρινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την 4η παράγραφο του άρθρου 41 του Συντάγματος, η Βουλή που εκλέχθηκε μετά από διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν το πέρας 12 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διαλύθηκε στις 31/12/2014 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό συνεπάγεται ότι η διαδικασία μεταφέρεται στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνά τις δυνατότητες σχηματισμού νέας κυβερνήσεως από την παρούσα Βουλή.

Όπως, όμως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι θεσμικά και πολιτικά πρέπει να υπάρξει άμεση προσφυγή σε κάλπες και αποφυγή των διερευνητικών καθώς χωρίς την υποστήριξη των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι μαθηματικά αδύνατος ο σχηματισμός άλλης κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα όμως ορίζει την τυπική διαδικασία σύμφωνα με την οποία η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη δηλαδή τον κ. Μεϊμαράκη και αν δεν τελεσφορήσει στην συνέχεια πάει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση επομένως υπάρχει το ενδεχόμενο να καταστεί ρυθμιστής ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Αν όλες οι παραπάνω διαδικασίες δεν αποδώσουν κάποιο αποτέλεσμα τότε ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία προσπάθεια συννενόησης. Σημειώνεται εδώ ότι κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί έως και τρεις ημέρες.

Τέλις σημειώνεται ότι βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου) οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι «σταυροδοσία».

Σχετικές ειδήσεις