ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Κατρούγκαλος στο Newsbomb: Νέο ασφαλιστικό σύστημα για αξιοπρεπείς συντάξεις

Εκλογές 2015 - Κατρούγκαλος στο Newsbomb: Νέο ασφαλιστικό σύστημα για αξιοπρεπείς συντάξεις

«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που ψήφισε "όχι" στο δημοψήφισμα δεν θέλει την επιστροφή του παλαιοκομματικού κατεστημένου και θα δώσει την δεύτερη ευκαιρία στην αριστερά», τονίζει στην συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο

Για το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού σημειώνει πως «η εφαρμογή της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγεί, πράγματι, σε μειώσεις συντάξεων και μάλιστα των κατώτερων, ενώ το μνημόνιο προβλέπει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις". Προσθέτει ωστόσο ότι "οι δανειστές δέχθηκαν ως ισοδύναμα εναλλακτικά μέτρα και μια συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Το νέο σύστημα θα παρέχει πλήρη κάλυψη και αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους».

Η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

Το Ασφαλιστικό είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης και ίσως το πλέον κρίσιμο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση. Με δεδομένες τις προβλέψεις της συμφωνίας για μείωση της χρηματοδότησης των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχουν περιθώρια να αποφευχθούν μειώσεις στις συντάξεις;

Η εφαρμογή της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγεί, πράγματι, σε μειώσεις συντάξεων και μάλιστα των κατώτερων. Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Πετύχαμε όμως στην διαπραγμάτευση να δεχθούν οι δανειστές ως ισοδύναμα εναλλακτικά μέτρα όχι μόνον παραμετρικές αλλαγές αλλά και διαρθρωτικές, μία συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως αναγκαίο, όχι μόνον ενόψει του μνημονίου, αλλά γιατί και πριν από το 2010 το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν ήταν δίκαιο. Κατακερματισμένοι κανόνες, πολλές κατώτατες συντάξεις, διαφορετικές από ταμείο σε ταμείο, ανισορροπία εισφορών και παροχών και, πάνω από όλα άνιση και ανεπαρκή κάλυψη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τα χρόνια της κρίσης, όχι μόνον από τους αντιασφαλιστικούς νόμους της πενταετίας, αλλά και από τη καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων από το PSI (τα ομόλογα του ΙΚΑ, για παράδειγμα, κουρεύτηκαν κατά 80,45%) και την αδυναμία ανέργων και υποαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους. Σήμερα, συνεπώς, με τους υφισταμένους κανόνες και συνθήκες το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνον εισπρακτικό, αν και αυτή είναι η πιο εκρηκτική του διάσταση. Παράλληλα με την προσπάθεια να βρεθούν νέοι πόροι και να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία, χρειαζόμαστε μια συνολική αναδιάρθρωση του. Για το λόγο αυτό συγκροτήσαμε την Επιτροπή για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, με σκοπό την κατάρτιση εναλλακτικών σεναρίων που θα τεθούν σε πλατεία διαβούλευση.


Έχετε δηλώσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι δεκτικό παραμετρικών βελτιώσεων και χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση για να καταστεί βιώσιμο, ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;


Πράγματι, χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα που δεν θα δίνει συντάξεις-φιλοδώρημα και στο οποίο θα ελπίζουν και οι νέοι ότι θα πάρουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Επίσης, η νέα αρχιτεκτονική θα πρέπει να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων. Για το λόγο απορρίπτουμε τη λογική της πλήρους ανταποδοτικότητας των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού. To νέο σύστημα θα παρέχει πλήρη κάλυψη και αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους,.

Μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για τις επικουρικές συντάξεις, ή είναι αναπόφευκτες νέες περικοπές μέσα στο 2015;

Όλα τα επικουρικά ταμεία είναι βαρύτατα ελλειμματικά, για τους λόγους που προανέφερα, με προεξάρχοντα το κούρεμα των αποθεματικών από το PSI. Ακριβώς για να αποφύγουμε τις, αναπόφευκτες αλλιώς μειώσεις προχωρούμε στη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος.


Έχετε βρεθεί στο στόχαστρο αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Οι επιθέσεις που δέχεστε είναι πολιτικές ή έχουν και προσωπικό χαρακτήρα;


Προφανώς οι επιθέσεις είναι βαθύτατα πολιτικές. Το σύστημα διαπλοκής μας τρέμει και ακριβώς επειδή δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ίδιο είναι μέχρι το κόκκαλο διεφθαρμένο, η μοναδική άμυνα που έχει είναι να μας εμφανίσει και εμάς ίδιους με αυτό, να ακυρώσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Για αυτό στοχοποιούνται στελέχη μας που προσπαθούν να συγκρουσθούν με τη διαφθορά και το νεοφιλελευθερισμό, ιδίως σε τομείς αιχμής όπως η διοίκηση και τα εργασιακά, όπου είχα εγώ την ευθύνη.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή θα λαμβάνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η εκλογική αναμέτρηση;

Έχει από τα πράγματα δημοψηφισματικό χαρακτήρα και μάλιστα σε δύο μέτωπα: τη σύγκρουση με την πολιτική και την αντίσταση κατά του νεοφιλελευθερισμού. Εγώ είμαι αισιόδοξος για την αυτοδυναμία. Άλλωστε, λόγω της ρευστότητας του πολιτικού τοπίου, σε όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε τις τρεις τελευταίες μέρες. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα δεν θέλει την επιστροφή του παλαιοκομματικού κατεστημένου και θα δώσει την δεύτερη ευκαιρία στην αριστερά.

Σχετικές ειδήσεις