ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: Ωμά ψέματα από τον Τσίπρα

Ποτάμι: Ωμά ψέματα από τον Τσίπρα

Κριτική για τη δευτερολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή

Για «ωμά ψέματα» κάνει λόγο το Ποτάμι, σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με την οποία έκλεισε τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως αφήνει «κατά μέρος τις "μισές αλήθειες" γιατί τότε ο κατάλογος θα ήταν πολύ μακρύς». «Ο κ. Τσίπρας μάλλον έχει αρχίσει να πιστεύει τα ψέματά του», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος.

Ειδικότερα, το Ποτάμι επικαλείται την αναφορά του κ. Τσίπρα πως «δίναμε τη μάχη στη διαπραγμάτευση για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά των αγροτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και καταθέταμε δεκάδες προτάσεις με ισοδύναμα που απορρίπτονταν από τους δανειστές» και σχολιάζει: «Θα μπορούσε να μας πει ποια είναι αυτά τα δεκάδες ισοδύναμα που πρότεινε; Γιατί δεν τα έχει παρουσιάσει στον ελληνικό λαό; Γιατί δεν περιλαμβάνονται σε κανένα από τα προγράμματα που έχει παρουσιάσει; Μπορεί να μας τα πει έστω και τώρα; Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας σπατάλησε τον χρόνο δίχως να διαπραγματευθεί, με αποτέλεσμα να φθάσουμε την τελευταία στιγμή σε αυτό το επώδυνο μνημόνιο».

Σχετικά με τα 10 δισεκατομμύρια στο ΤΧΣ, που στην αρχή της διαπραγμάτευσης τον Φλεβάρη πήγαν στον EFSF, το Ποτάμι διερωτάται: «Πώς πήγαν; Έφυγαν από μόνα τους; Μήπως έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στο ΤΧΣ λόγω της ανικανότητας που έδειξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση; Θυμάται ο κ. Τσίπρας ότι υποσχόταν ότι με αυτά τα χρήματα θα γινόταν και η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων; Η αλήθεια είναι ότι μας τα πήραν από την Ελλάδα και πήγαν στο ΤΧΣ, λόγω της ανικανότητας που έδειξε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».

Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Τσίπρας για το ασφαλιστικό το Ποτάμι σημειώνει: «Για ειδικά προνόμια και ευνοημένες ομάδες σε βάρος άλλων ασφαλισμένων, δεν έχει ακούσει τίποτα ο πρωθυπουργός ή αποφεύγει ξανά να συγκρουστεί μαζί τους; Η αλήθεια είναι ότι το ασφαλιστικό, που αρνιόταν να συζητήσει ο πρωθυπουργός μιλώντας για ”κόκκινες γραμμές”, ήταν γνωστό ότι δεν είναι βιώσιμο».

Για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, το Ποτάμι υποστηρίζει: «Μα τα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζονταν σε προβλέψεις για ανάπτυξη 3,1% για το 2016 και 4,2% για το 2017. Η αλήθεια είναι πως όταν ανατράπηκαν πλήρως αυτές οι προβλέψεις, ανατράπηκαν και οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Η ύφεση δεν είναι επιτυχία, αλλά τραγωδία για τους πολίτες».

Τέλος, το Ποτάμι σχολάζει και την αναφορά του κ. Τσίπρα για το ότι «ούτε μία φορά δεν σήκωσα το τηλέφωνο να παραπονεθώ, δεν σήκωσα το τηλέφωνο να μιλήσω με κάποιον εκδότη, κάποιον ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, μεγαλοπαράγοντα της πολιτικής ζωής ή με κάποιον απ' αυτούς που κάνουν κουμάντο στις τράπεζες».

«Δεν γνωρίζουμε αν το έκανε ο ίδιος. Το έκαναν όμως οι στενοί συνεργάτες και βεβαίως οι υπουργοί της ”παρέας του Μαξίμου”. Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν να διηγηθούν ιστορίες ”παρεμβάσεων”, νουθεσίες ποιους αντιπάλους να προβάλλουν και ποιους αντιπάλους να μην προβάλλουν. Και βεβαίως υπάρχει η σκανδαλώδης προβολή ορισμένων υπουργών του Μαξίμου σε ορισμένα ΜΜΕ. Όλα αυτά δεν προέκυψαν δια της επιφοιτήσεως αλλά μετά από παρεμβάσεις και πιέσεις», αναφέρει το Ποτάμι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις