ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Ύψιστη ανάγκη να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα διακινητών

Μέρκελ: Ύψιστη ανάγκη να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα διακινητών

Ύψιστη ανάγκη να υπάρξουν αποφάσεις που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση με το προσφυγικό ζήτημα, τόνισαν ευρωπαίοι ηγέτες σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με αρχηγούς κρατών της Αφρικής για το προσφυγικό, στη Μάλτα.

Δηλώσεις πριν εισέλθει στην Σύνοδο Κορυφής έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να βρεθεί το «κλειδί» της κατανομής που αφορά περισσότερο τις χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων και δεν μπορούν να εφαρμόσουν την συνθήκη του Δουβλίνου.

Όπως τόνισε ο ίδιος σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει νόημα να υπάρχουν «hot spots», καταλήγοντας πως «Αν γεμίσουν τα hot spots και εν συνεχεία δεν έχουμε σύστημα κατανομής δεν μας χρησιμεύει σε τίποτα η συνθήκη του Δουβλίνου και νομίζω πως εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος».

Στην σημασία που έχουν αυτές οι διήμερες διεργασίες, αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκέλα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως «Θα συζητήσουμε για την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που θα καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση και θα αναζητήσουμε νόμιμους τρόπους για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να εργαστούν στην Ευρώπη, να έχουν μια ευκαιρία στη ζωή τους και να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε επίσης, την αναγκαιότητα να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα των διακινητών, «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια δημιουργική συνεργασία με τα κράτη της Αφρικής και συγχρόνως να διατυπώσουμε σαφείς προσδοκίες για τις θέσεις μας, επισήμανε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση των αιτιών του προσφυγικού ζητήματα και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στα αφρικανικά κράτη, μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων.

«Χρειαζόμαστε βεβαίως συνθήκες και συμφωνίες επαναφοράς των ανθρώπων στον τόπο τους και να δώσουμε άσυλο στους ανθρώπους που έχουν αυτό το δικαίωμα για να μην τους εκμεταλλεύονται οι διακινητές», τόνισε, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλιστούν τα σύνορα της ΕΕ σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Από κοινού στην ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουμε το που θα πάνε τα χρήματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αυστρίας, αναφερόμενος ταυτόχρονα στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προσφύγων με ανθρωπιά.

Σχετικές ειδήσεις