ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμφύλιος στη ΝΔ: Καραμανλής – Σαμαράς δεν πάνε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Εμφύλιος στη ΝΔ: Καραμανλής – Σαμαράς δεν πάνε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Βαθαίνει το χάσμα στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες προτού συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής φαίνεται ότι θα απουσιάσουν από τη συνεδρίαση.

ΩΣ «ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ» ΚΡΕΜΕΤΑΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ – ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΟΞΥΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Η κίνηση αυτή από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της «γαλάζιας» παράταξης ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα, σε μια στιγμή που το κόμμα βρίσκεται σε περιδίνηση εσωστρέφειας κι ενώ εκφράζονται ανοικτά πλέον φόβοι για ρήξη στο κόμμα της Συγγρού.

Την ίδια στιγμή, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με γραπτή του ανακοίνωση, κοινοποίησε την απόφασή του να ορίσει ως αντιπρόεδρο του κόμματος τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή του κ. Μεϊμαράκη δεν συνεπάγεται παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΝΔ και, όπως, όλα δείχνουν, ο ίδιος αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις του κατά την αποψινή συνεδρίαση της Κ.Ο., η οποία θα ξεκινήσει στις 19:00.

«Ξορκίζουν» τη διάσπαση

Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Νέα Δημοκρατία αναζωπυρώνει τα σενάρια περί διάσπασης του κόμματος. Πολλά στελέχη τοποθετούνται είτε μέσω των social media, είτε διά των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ζητώντας να πέσουν άμεσα οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πότε θα υπάρξει ηρεμία, καθώς όλοι είναι εναντίον όλων και σε ορισμένα πολιτικά γραφεία απλά συζητούν για το εάν και πότε θα εκδηλωθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε διάσπαση.

Κλονισμένη εμπιστοσύνη – Στον «αέρα» οι ημερομηνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό της Συγγρού, εκείνο που έχει «τραυματίσει» όσο τίποτε άλλο την εικόνα της ΝΔ και την έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο είναι, αφενός, το φιάσκο της Κυριακής, με τη ματαίωση των εσωκομματικών εκλογών, αφετέρου ότι όλοι στρέφονται εναντίον όλων και κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν.

Την ίδια στιγμή, μετέωρο παραμένει και το ακριβές χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Ωστόσο, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, φαίνεται πως θα υιοθετηθεί η πρόταση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος (ΚΕΦΕ) για κάλπες στις 13 Δεκεμβρίου, και, εφόσον χρειαστεί, διεξαγωγή β’ γύρου στις 20 Δεκεμβρίου.

Οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένονται ραγδαίες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις που θα προκύψουν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σχετικές ειδήσεις