ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Επιστρέφουν οι θεσμοί – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Κομισιόν: Επιστρέφουν οι θεσμοί – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Με διαφωνίες, ασάφειες, διαρροές, σύγχυση και αβεβαιότητες, αρχίζει η «πολύ δύσκολη» διαπραγμάτευση ανάμεσα στο κουαρτέτο και την κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Ο γρίφος για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, θα καθορίσει θέματα όπως οι μειώσεις των συντάξεων αλλά και των μισθών φαίνεται πως διχάζουν το κουαρτέτο. Διαρροές δείχνουν απόσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών που θα εμφανιστούν με μοιρασμένους τους ρόλους του καλού και του κακού, ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ.

Ειδικότερα ΕΕ και ΔΝΤ διαφωνούν για το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2016. Το ΔΝΤ το τοποθετεί στα 1,8 δισ. ευρώ ενώ ή Κομισιόν στα 900 εκατ. ευρώ. Για την τριετία 2016-2018 το Ταμείο ανεβάζει το κενό στα 3,5 δισ. ευρώ και ζητεί να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά και στη συνέχεια να ψηφιστούν από τη Βουλή στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2017-2020.

Δημοσιονομικό κενό...σημαίνει περισσότερο επαχθή μέτρα στο ασφαλιστικό όπως μείωση συντάξεων, αλλά ενδεχομένως άνοιγμα και του εργασιακού και απαίτηση για μείωση μισθών.

Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές στις αρχές της εβδομάδας αλλά δε συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, ή τουλάχιστον αυτό διαρρέεται.

Το ΔΝΤ

Οι πρώτες διαρροές προκύπτουν από τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία εξέτασαν ή τις προηγούμενες μέρες τους αριθμούς και καταλήγουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν καλύπτει το απαιτούμενο 1,8 δισ. ευρώ της "εξοικονόμησης" που έχει εγγραφεί στο Μνημόνιο. Για την εξοικονόμηση του, αναμένεται ότι το Ταμείο θα προτείνει:

-Περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά 6% από το πρώτο ευρώ.

-Περικοπή 15-20% άνω των 800 ευρώ.
-"Ψαλίδι" 30% πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Η Κομισιόν

Ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, φαίνεται πιο ανοιχτός σε μια μικρή αύξηση από 0,5% για κάθε πλευρά, εργοδότες και εργαζόμενους.

Ο ρόλος του θα είναι να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στο «δόγμα» του ΔΝΤ για μεσοσταθμική περικοπή συντάξεων κοντά στο 15% και στο σχέδιο της κυβέρνησης για επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων χωρίς να θίγονται οι υφιστάμενες κύριες συντάξεις.

Η στάση του αναμένεται να δημιουργήσει ένα κοινό έδαφος για το Ασφαλιστικό, με μικρότερες αυξήσεις εισφορών απο τις προτεινόμενες αλλά και επιβάρυνση σε ποσοστό 6 ως 8% των υφιστάμενων συντάξεων.

Και τα εργασιακά στο τραπέζι

Τα εργασιακά και η πιθανή μείωση μισθών , είναι το νέο στοιχείο που μπήκε για δυσκολέψει τη δύσκολη διαπραγμάτευση, αφού φαίνεται πως το Ταμείο θα φέρει και την περιβόητη απαίτηση για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (μαζικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις, κ.λ.π.).

Ούτε σε αυτό όμως λέγεται ότι συμφωνεί η Κομισιόν, για την οποία τα εργασιακά είναι...μάθημα του επόμενου εξαμήνου, δηλαδή της δεύτερης αξιολόγησης. Θα πρέπει ωστόσο να πείσει το ΔΝΤ.

Κλειδί τα δημοσιονομικά

Όλη όμως η συζήτηση μπορεί να γίνει σε πλεονεκτική βάση για την κυβέρνηση αν εγκριθούν από τους θεσμούς τα στοιχεία της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά του 2015. Τα δημοσιονομικά στοιχεία της κυβέρνησης βεβαιώνουν πλεόνασμα για το 2015 (περίπου 0,4% του ΑΕΠ) και δημιουργούν μία σημαντικά θετικότερη βάση εκκίνησης για την αξιολόγηση του προϋπολογισμού του 2016. Αν τα νούμερα αυτά γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς και ειδικά από το ΔΝΤ η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2016 – που το ΔΝΤ το βλέπει στο 1% του ΑΕΠ και η Κομισιόν δέχεται ότι είναι μόνο 0,5% του ΑΕΠ – αλλάζει βάση.

Μ. Πρωτονοταρίου

Σχετικές ειδήσεις