ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωγή κατά της Ελλάδας από τη Siemens

Αγωγή κατά της Ελλάδας από τη Siemens
Στην αντεπίθεση περνά η Siemens...

Στην αντεπίθεση περνά η Siemens για το θέμα των «μαύρων ταμείων». Η γερμανική εταιρεία θα καταθέσει αγωγή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Πρωτοδικείο του Μονάχου ζητώντας να αναγνωριστεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη ότι δεν έχει υποχρέωση αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε συνάντηση εκπροσώπων της διοίκησης με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Χ. Παμπούκη και τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γ. Νικητιάδη, η εταιρεία γνωστοποίησε την πρόθεση της να κινηθεί νομικά για να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου η συνάντηση είχε ως αντικείμενο «τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για την απόδοση ευθυνών, καθώς και για την εκούσια, κατόπιν συμφωνίας των μερών, αποκατάσταση της ηθικής βλάβης της Ελληνικής Πολιτείας από παράνομες παρελθούσες δραστηριότητες».

«Η Ελληνική Δημοκρατία θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε ο κ. Παμπούκης, σημειώνοντας παράλληλα τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας να επιβάλλει όλες τις κυρώσεις που προβλέπονται από το Ελληνικό και διεθνές δίκαιο.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για το ενδεχόμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού των δύο πλευρών με την καταβολή αποζημίωσης προς το Ελληνικό Δημόσιο, δεν καρποφόρησαν.

Οι επόμενες κινήσεις προσανατολίζονται στην επιβολή προστίμου στην εταιρία από το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ εξετάζονται οι νομικές παράμετροι προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις για το C4I, για ηθική βλάβη του Δημοσίου, καθώς και για πιθανές παραβάσεις του νόμου για τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο έρευνας που έχει ήδη ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.