ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Στα «σκαριά» Plan B του Τσίπρα με στόχο τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού

Εκλογικός νόμος: Στα «σκαριά» Plan B του Τσίπρα με στόχο τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού

Στο κυνήγι των «προθύμων» παραμένει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με στόχο να συγκεντρώσει τις πολυπόθητες 200 ψήφους που απαιτούνται, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να τεθεί σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Αύριο Τετάρτη ολοκληρώνεται στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο και το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Οι θέσεις των δύο βασικών «παικτών» της Κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, δεν συμφωνούν καθόλου με τη μορφή του εκλογικού συστήματος που προτείνει ο πρωθυπουργός.

Κι όσο κι αν οι κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι «προχωράμε κανονικά με τον εκλογικό νόμο, εμείς δεν έχουμε άγχος», τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: η κυβέρνηση έχει άγχος και μάλιστα πολύ σοβαρό, αφού καλείται να προσεταιριστεί τους πάντες κόντρα στη ΝΔ, η οποία έχει δηλώσει εξαρχής ότι θα καταψηφίσει την πρόταση του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για ακριβώς αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από τους στενούς συνεργάτες για ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα plan B, βάσει του οποίου το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες, εφόσον όμως εξασφαλίζει ποσοστό άνω το 40% - 42%.

Επί της ουσίας, δηλαδή, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προτείνει στην κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη, ένα σύστημα, το οποίο ναι μεν δεν θα προβλέπει μπόνους 50 εδρών, αλλά θα δίνει ένα ελάχιστο «πριμ» 20 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ψηφιστεί από τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα πολίτες.

Τακτικισμοί και λεπτές ισορροπίες

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, το εναλλακτικό σχέδιο του πρωθυπουργού έρχεται πολύ κοντά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ωστόσο ενδέχεται να προκαλέσει νέες τριβές με το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, με τα δύο κόμματα να ξεκαθαρίζουν πως οποιαδήποτε συμφωνία για τον εκλογικό νόμο κινείται στη βάση της πλήρους κατάργηση του μπόνους.

Βεβαίως, με δεδομένη την πρόθεση του κ. Τσίπρα να ελέγξει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το πολιτικό παιχνίδι με γνώμονα το μικροκομματικό όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τους κ.κ. Κουτσούμπα και Λεβέντη, ότι το συγκεκριμένο «πριμ» θα μείνει στα… χαρτιά. Και τούτο, γιατί έτσι όπως διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι σχεδόν απίθανο για το πρώτο κόμμα να αγγίξει ένα ποσοστό 40% σε μια ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Όσο, πάντως, κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους πάντες ότι δεν έχει κανένα άγχος, μάλλον δεν τα καταφέρνει. Το αντίθετο, μάλιστα: Δείχνει να βρίσκεται σε απόγνωση, μιας και το αφήγημα της απλής αναλογικής δεν μοιάζει εύκολο να ακολουθηθεί κατά γράμμα.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του δεν έχουν πολύ χρόνο πλέον. Η κυβέρνηση δείχνει να είναι όμηρος των πολιτικών τακτικισμών της. Και σίγουρα, με τις μνημονιακές πολιτικές να τρέχουν και τις αξιώσεις των δανειστών να πληθαίνουν, ο Σεπτέμβριος δεν μοιάζει και τόσο μακρινός.

Σχετικές ειδήσεις