ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για την Proton Bank

Κόντρα στη Βουλή για την Proton Bank
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καλύπτεται η τοποθέτηση κρατικών διαθεσίμων στην Proton

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καλύπτεται η τοποθέτηση κρατικών διαθεσίμων στην Proton Bank.

«Το δημόσιο έχει στρατηγικά συμφέροντα στην Proton Bank, γιατί έχει επενδύσει χρήματα και έχει θεσμικά συμφέροντα στο όνομα της ευστάθειας του συστήματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στη ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για μια τράπεζα, που δεν πέρασε τα τεστ αντοχής.

Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για τον μεγάλο όγκο τροπολογιών, που συνοδεύουν το πολυνομοσχέδιο και ζήτησε την προσέλευση του προέδρου του Σώματος κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις.

«Οι διατάξεις που παραβίασε, ήταν εκείνες του σκανδάλου Κοσκωτά», παρατήρησε για την τροπολογία της Proton Bank ο Μανώλης Κεφαλογιάννης εκ μέρους της ΝΔ.

«Μήπως πρόεδρος της Proton Bank είναι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο κ. Σπέκχαρντ; Υπήρξαν πρόσωπα στο ΔΣ της τράπεζας με σημαίνοντα ρόλο στις αμυντικές προμήθειες;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Παύλος Μαρκάκης μετέφερε καταγγελία περί παράτυπης καταχώρησης των διαθεσίμων». Για «φωτογραφική ρύθμιση» που χρήζει εξηγήσεων, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η πραγματική αξία της Proton Bank είναι ένα ευρώ. Δώστε ένα ευρώ και εξαγοράστε αυτήν την φαλιρισμένη τράπεζα - γιατί 280 εκ. ευρώ δόθηκαν ως ένεση στο μετοχικό κεφάλαιο και 220 εκ. ευρώ ως εγγυήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε καταγέλαστη την κυβέρνηση για τις «θριαμβολογίες» της, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.


«Δεν έχει πάτο το βαρέλι της ανευθυνότητας», απάντησε ο κ. Βενιζέλος. «Ο κ. Τσίπρας, μίλησε προηγουμένως, σαν να είναι αυτός που επιχαίρει πάνω στα αποκαΐδια της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας και τραπεζικής πίστης.»

«Την ώρα που η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και συντάξεις, τα διαθέσιμα του δημοσίου κλείνουν τρύπες δεξιά και αριστερά, σε ένα τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες της αγοράς και της οικονομίας», ανταπάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Φαίνεται πως βρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός σκανδάλου» παρατήρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Νίκος Τσούκαλης.