ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Οικονόμου: Δεν μακροημερεύει το 23% στο ΦΠΑ

Π. Οικονόμου: Δεν μακροημερεύει το 23% στο ΦΠΑ
«Οποιαδήποτε απόφαση διορθώνει παραλήψεις του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν στη δυσάρεστη κατάσταση που ζήσαμε τα τελευταία, 4-5 χρόνια...

«Οποιαδήποτε απόφαση διορθώνει παραλήψεις του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν στη δυσάρεστη κατάσταση που ζήσαμε τα τελευταία, 4-5 χρόνια, νομίζω πρέπει να τις υποδεχόμαστε με καλή διάθεση. Βεβαίως πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι δεν είναι κάτι που αύριο το πρωί θα αλλάξει την εικόνα. Αυτά θέλουν χρόνια και δυστυχώς αν δεν τα κάνεις από την αρχή, παίρνουν περισσότερο χρόνο από όσο θα χρειαζότανε άμα τα έκανες στην ώρα τους. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ», σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 97,2 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.

Ερωτώμενος αν προσδοκούσε κάτι περισσότερο απήντησε πως «οι ταχύτητες στην Ευρώπη είναι αυτές. Ανοίγει ο δρόμος για μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Εγώ θα έλεγα ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα στο 2012 μπορούμε να έχουμε και αυτό το Ευρωομόλογο, στο πλαίσιο της συζήτησης που άνοιξε, διότι αυτό είναι το ανοιχτό θέμα που θα οριστικοποιήσει τη λύση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και που θα επισφραγίσει την επιτυχία που είχαμε και εμείς ως χώρα τον Ιούλιο»

Για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

«Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης με τις δημόσιες επενδύσεις τι θα γίνει θα τις πάμε στο μηδέν για να μην έχουμε έλλειμμα;…
Κοντολογίς, θα έλεγα ότι εκ πρώτης όψεως ότι η σκέψη να μην κάνουμε ελλείμματα χωρίς λόγο είναι σωστή αλλά από την άλλη μεριά οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό αυτό»

Για επίσκεψη Τρόικα

«Έχουμε να παρουσιάσουμε πολύ καλές επιδόσεις στα έσοδα για 6η συνεχή εβδομάδα. Αυξάνονται συνεχώς. Είναι πάνω από το αναμενόμενο… Πρέπει να ελέγξουμε αν είναι και η Τρόικα συνεπής στις υποχρεώσεις της…. Στο μεσοπρόθεσμο αποτυπώνονται οι υποχρεώσεις μας. Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου αποτυπώνονται οι υποχρεώσεις της άλλης πλευράς… Μια καλή σχέση σπιτονοικοκύρη και ενοικιαστή, καθορίζεται από τη συνέπεια και των δυο»

Για στόχο 27 δισ. έσοδα

«Θα τα βρούμε. Αφού έχουμε αναλάβει την υποχρέωση θα τα βρούμε. Η λέξη εγγύηση, δεν μπορεί να υπάρχει για μελλούμενα, πρώτα από όλα σε ένα τόσο ανοιχτό διεθνές περιβάλλον, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Στο βαθμό που μπορεί να υπάρχει μια σταθερότητα στο παγκόσμιο σκηνικό, η οποία ασφαλώς θα επηρεάσει και εμάς θετικά, νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε»

Για ΦΠΑ 23%

«Το ΦΠΑ έχουμε πει ότι τον Οκτώβριο θα το συζητήσουμε σε άλλη βάση. Αν θέλετε να σας κάνω μια πρόβλεψη, αυτό το 23% δεν το βλέπω να μακροημερεύει. Το βλέπω πολύ υψηλό».
«Εμείς όλοι πρέπει να ακούμε με πιο ανοιχτά αυτιά και μυαλό ανθρώπους που φωνάζουν εγκαίρως. Πριν από 5-10 χρόνια. Αυτή η εικόνα της πολιτικής ηγεσίας να τρέχει να προλάβει, κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει».