ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «ενισχυμένος» Σαμαράς και τα «στρατιωτικά διαγγέλματα» Βενιζέλου

Ο «ενισχυμένος» Σαμαράς και τα «στρατιωτικά διαγγέλματα» Βενιζέλου
Σαφώς κερδισμένο θεωρούν τον Αντώνη Σαμαρά, οι στενοί του συνεργάτες, από την φετινή του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη...

Σαφώς κερδισμένο θεωρούν τον Αντώνη Σαμαρά, οι στενοί του συνεργάτες, από την φετινή του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός απολογισμός έχει θετικό πρόσημο, εκτιμά το επιτελείο του αρχηγού της ΝΔ, που θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς κατάφερε να αποσπάσει θετικά σχόλια τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και στη συνέντευξη Τύπου.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως οι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν με τον Αντώνη Σαμαρά να:
•εκπέμπει το μήνυμα της ύπαρξης ενός συγκροτημένου προγράμματος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο
•πείθει για την αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες
•διαχωρίζει τη θέση του από τα υφεσιακά μέτρα και από «άδικες» αποφάσεις όπως οι απολύσεις στο δημόσιο
•μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς να «χαϊδεύει αυτιά», γεγονός που φάνηκε και στην περίπτωση του προέδρου των ιδιοκτητών ταξί, Θύμιου Λυμπερόπουλου.

Την ίδια ώρα, τους διθυράμβους της ηγετικής ομάδας, δε δείχνει να συμμερίζεται ομάδα βουλευτών, χωρίς να δείχνει ωστόσο διάθεση να εκφράσει δημοσίως τις επιφυλάξεις της. Η αμφιβολία για το εάν μπορούν να υλοποιηθούν δεσμεύσεις όπως η αποκατάσταση των αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους, η απουσία αναγγελίας μέτρων αλλά και η τοποθέτηση περί επίτευξης της αυτοδυναμίας, έστω «με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση», έχουν προκαλέσει συζητήσεις.

Και οι «μετριοπαθείς» ζητούν εκλογές

Ποικίλα σχόλια προκλήθηκαν όμως και από την τοποθέτηση της πρώην Υπουργού, ευρωβουλευτού, κας Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία ερωτώμενη για τις εκλογές σχολίασε πως «ούτε η Ευρώπη, ούτε το ΔΝΤ, θέλουν τις εκλογές».

Ο Γιάννης Μιχελάκης, ερωτώμενος σχετικά δήλωσε πως με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το όποιο κόστος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι μικρότερο από το κόστος που υφίσταται αυτή τη στιγμή η πραγματική οικονομία και η κοινωνία. Την άποψη του εκπροσώπου, ενστερνίστηκε και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που, παρά το γεγονός ότι δήλωσε ότι οι εκλογές αποτελούν «επώδυνη λύση», φρόντισε να προσθέσει πως οι υπόλοιπες λύσεις είναι ακόμη πιο επώδυνες.

Αμηχανία» πίσω από το σιωπητήριο Βενιζέλου

Η «Συγγρού», μοιάζει σε κάθε περίπτωση να πιστεύει πως το «ρεύμα» Σαμαρά, .έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί τη σιωπή της.

Μάλιστα επιτελικά στελέχη, δεν σταματούν τα τελευταία 24ωρα να μιλούν για «στρατιωτικά διαγγέλματα», Βενιζέλου και για επιθυμία «επιβολής της σιωπής», με δημόσιες προειδοποιήσεις στην αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ και τους ακαδημαϊκούς και «ενέσεις κατάθλιψης», στους πολίτες.