Σκληρό «ροκ» Παππά-Βορίδη στη Βουλή

Newsroom Newsroom

Σκληρό «ροκ» Παππά-Βορίδη στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο Νίκος Παππάς με τον Μάκη Βορίδη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο και τον περιφερειακό τύπο. 

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, Τροποποίηση του ν. 3548/2007, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, Ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις, Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» θα κριθεί αντισυνταγματικό. Εκτίμησε, δε, πως με βάση τις αρχές της αναλογικότητας, παραβιάζει τις αρχές ελευθερίας των συμβάσεων και πλήττει τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφημιζομένων.

Ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη δεν θα τρομοκρατηθεί με τις αθλιότητες που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, αθλιότητες στις οποίες συμμετέχει και το γραφείο του πρωθυπουργού και τις έχει υιοθετήσει».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, τόνισε ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας πως συνέβη και στην υπόθεση Τσατάνη η οποία κατέληξε να είναι αντικείμενο βομβιστικών επιθέσεων, έγινε και στην περίπτωση του αντιπροέδρου του ΣτΕ και απηλλάγη ο συγκεκριμένος από το πειθαρχικό και τώρα στοχοποιείται επόμενος δικαστικός, «μπας και κάτσει η Δικαιοσύνη να κάνει τα χατίρια της κυβέρνησης». «Να ξέρουν οι δικαστικοί ότι παρακολουθούμε τον αγώνα τους, τον σεβόμαστε, τον τιμάμε, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης την διαφυλάσσουμε από την ιταμή απόπειρα που κάνει η κυβέρνηση να την χειραγωγήσει», πρόσθεσε.

Απαντώντας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αντεπιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, σημειώνοντας: «Ο λαός μας έχει βγάλει συμπεράσματα γι΄ αυτή την ακροδεξιά ρήση του κ. Βορίδη, ότι η Αριστερά μάχεται την ελευθερία». Και συνέχισε: «Θα παρακαλούσα να μην την επαναλάβετε, εκτός και αν έχει γίνει επίσημη γραμμή του κόμματος σας! Εσείς μεταπηδήσατε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη από την ακροδεξιά, στην προθήκη της Κεντροδεξιάς. Και τώρα έχετε μπει στη διοίκηση και σέρνετε από τη μύτη αυτή την παράταξη στην ακροδεξιά γραμμή. Αυτή είναι η απλή αλήθεια. Είναι απόλυτη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να το κάνει, να σας έχει σφιχταγκαλιάσει και να σας έχει εκχωρήσει την ατζέντα του, αλλά εδώ μας παρακολουθεί το σύνολο των προοδευτικών πολιτών που θα κάνει τις επιλογές του. Και θα κάνει τις επιλογές του, όχι μόνο υπό το φως της ακροδεξιάς διολίσθησης, αλλά θα κάνει τις επιλογές υπό το φως της πεισματάρας πραγματικότητας και της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας».

«Δεν περιμέναμε από εσάς και τους εκπροσώπους σας να πάρετε το λόγο και να πείτε αυτά που συμβαίνουν», επέμεινε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, «ότι ανεβαίνουν οι εξαγωγές, ανεβαίνει το ΑΕΠ, ανεβαίνει η απασχόληση, ανεβαίνουν οι επενδύσεις, μειώνεται η ανεργία, αυξάνεται η απασχόληση».

«Έχετε εφεύρει ων ουκ έστι αριθμό ιστοριών από τότε που άρχισαν τα πράγματα να πηγαίνουν καλά και εγκαταλείψατε τη βασική σας ρητορική ότι θα ενεργοποιούνταν ο κόφτης. Ο κόφτης ενεργοποιήθηκε; Δεν ενεργοποιήθηκε. Πετύχαμε το πλεόνασμα, βγαίνουμε στις αγορές, είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά και θα περιμένουμε αύριο να τα δούμε, αυτή είναι η είδηση. Σήμερα η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Υπάρχουν πάρα πολύ καλές ενδείξεις. Θα μπείτε στη βάσανο να διατυπώσετε μια σοβαρή στρατηγική για το κόμμα σας και την παράταξή σας για τα χρόνια που έρχονται; Ή θα αποδείξετε ότι είστε της ήσσονος πολιτικής και πνευματικής προσπάθειας;», είπε ο κ. Παππάς.

«Όλα στο φως, τα χρήματα να αποδίδονται στα ΜΜΕ»

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε εάν «είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν ακούμε πως οι διαφημιστικές εταιρείες κάνουν έξι έως και εννέα μήνες να πληρώσουν τα ΜΜΕ; Είναι δυνατόν να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε πως διεκδικούν επιστροφές που τις καθιστούν συνιδιοκτήτες σε ΜΜΕ; Και τα ΜΜΕ γίνονται ζημιογόνα; Και πήγαιναν στον δανεισμό με αέρα;».

Συνέστησε, δε, στα κόμματα που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για «σοβιετικού» και «κομμουνιστικού» τύπου ρυθμίσεις, «να μην εκτίθενται διότι η διαφημιστική αγορά είναι μια αγορά γεμάτη από γκρίζες ζώνες και μόνο όποιος επωφελείται από αυτές τις γκρίζες ζώνες διακίνησης του χρήματος μπορεί να εξανίσταται με τέτοιο πάθος».

«Θέλουμε να είναι όλα στο φως και να αποδίδονται τα χρήματα στα ΜΜΕ και να εκκαθαρίζονται όπως όλες οι συναλλαγές», είπε ο Νίκος Παππάς σημειώνοντας επίσης ότι με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά στηρίζεται ουσιαστικά ο περιφερειακός Τύπος και μπαίνει τέλος στο σκοτεινό σημείο της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Ειδικά για το ζήτημα της κυκλοφορίας εφημερίδων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως θα χρειάζονταν ογκώδεις φάκελοι για τις γκρίζες ζώνες στις κυκλοφορίες των εφημερίδων, βάσει των οποίων διαμορφώνεται ο διαμοιρασμός της διαφημιστικής πίτας, δημόσιος και ιδιωτικός.

«Είναι δυνατόν η Πολιτεία να μην διεκδικεί να αποτυπώνεται με σαφήνεια ποιες είναι οι κυκλοφορίες;», αναρωτήθηκε ο κ. Παππάς ενώ αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τον περιφερειακό Τύπο υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υποχρεώνονται οι δημόσιες επιχειρήσεις και ζητείται από τις ιδιωτικές, να τηρούν ως προς την κατανομή της διαφήμισης τον κανόνα 70:30, «κανόνας που ενώ είχε προβλεφθεί με το νόμο Βενιζέλου, δεν εφαρμόστηκε διότι δεν υπήρχαν κυρώσεις, που με το παρόν σχέδιο νόμου προβλέπονται εφεξής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved