ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Βουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Απορρίφθηκε από τους παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην Επιτροπή Θεσμών, το αίτημα της ΝΔ να κληθούν και να δώσουν εξηγήσεις οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών κ.κ. Π. Καμμένος και Ν. Κοτζιάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, για την υπόθεση της αμυντικής συμφωνίας με την Σαουδική Αραβία.

Από την ψηφοφορία απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαμαρτυρόμενα για τους χειρισμούς της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και των βουλευτών της πλειοψηφίας, καταλογίζοντας τους «απεγνωσμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης».

Είχαν προηγηθεί έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις επί 4 περίπου ώρες, μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και αντιπολίτευσης.

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία, επέμειναν ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί βάσει του άρθρου 43 του κανονισμού της Βουλής που επικαλείτο η ΝΔ στο αίτημα της, για την κλήτευση των υπουργών, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής.

Παράλληλα κατηγορούσαν την ΝΔ για σκοπιμότητα και προσπάθεια συντήρησης της υπόθεσης.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επέμειναν ότι το ουσιαστικό αίτημα τους θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς ψηφοφορία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο κανονισμός προβλέπει δικαίωμα της μειοψηφίας να καλούνται κυβερνητικά στελέχη και άλλα πρόσωπα σε ακρόαση, αρκεί να το ζητήσουνε τα 2/5 των μελών της Επιτροπής.

Η αναφορά της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος εκ μέρους της μειοψηφίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελου Βενιζέλου, που την κατηγόρησε για ακραία και βάρβαρη αντισυνταγματική συμπεριφορά.

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε και το επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να ασχοληθεί με την υπόθεση καθώς είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνησή της από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μπορεί να θεωρηθεί ως παρέμβαση.

«Δεν εξετάζουμε μάρτυρες αλλά τους καλούμε σε ακρόαση», ήταν το αντεπιχείρημα της ΝΔ δια του Μάκη Βορίδη και του Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι έχουν γίνει στο παρελθόν άπειρες ακροάσεις για υποθέσεις, όπως της εισαγγελέως Εφετών κ. Τσατάνη και τις υποκλοπές.

Νέο γύρο αντιπαράθεσης προκάλεσε η αναφορά της κ. Χριστοδουλοπούλου, ότι υπάρχει ένα άκρως προστατευτικό πλαίσιο στο κανονισμό της Βουλής, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις