ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται – Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα

Τζανακόπουλος: Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται – Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα

«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα είναι έμπρακτη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Για πολιτική σκοπιμότητα σε όσους λένε πως η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει τους νεκρούς, έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Σε ερώτηση για το αν γνώριζε η κυβέρνηση για την ύπαρξη νεκρών, τις πρώτες ώρες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τη Βοσνία, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετά βρέθηκε σε διαρκή σύσκεψη και επέβλεπε το έργο συντονισμού για τον απεγκλωβισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τα ξημερώματα διέκοψε για να δηλώσει "το πρώτιστο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οταν το διασταυρώσαμε, την ίδια στιγμή, εγώ ενημέρωσα. Οποιος λέει ότι η κυβέρνηση έπαιξε επικοινωνιακά παιχνίδια και έκρυψε νεκρούς, υποκινείται από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο», ισχυρίσθηκε o εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πολιτική τυμβωρυχία».

Ο κ.Τζανακόπουλος έκανε ξανά αναφορές στις ακραίες καιρικές συνθήκες και υποστήριξε ότι κανείς δεν είπε ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά έγιναν όλα όσα μπορούσαν να γίνουν. Ανέφερε εξάλλου ότι η πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής και τόνισε πως αρμόδιος για αυτό είναι ο εκάστοτε δήμαρχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει σκοπό να επιρρίψει ευθύνες, καθώς δεν μπορούσε να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο ο οικισμός.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού στην πυρκαγιά στην Κινέτα αλλά και στην πυρκαγιά στο Νταού της Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι.

Στη συνέχεια, ισχυρίσθηκε ότι η έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης έγκειται στο ότι λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αποκατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, γνωστοποιώντας πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης, τι θα γίνει με το ΕΦΚΑ και όσα ισχύουν για τις συντάξεις των πυρόπληκτων.

Όπως είπε, η διευκόλυνση των πληγέντων μπορεί να είναι και «η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της για τις διαχρονικές ευθύνες».

«Ο αριθμός των νεκρών επιτάσσει να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες τους και να πάρουμε αποφάσεις για τις χρόνιες στρεβλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως «δεν έχουμε ούτε τη διάθεση, ούτε το χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα της κρίσης. Το μόνο μέλημα είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για τη στήριξη των θυμάτων και να κάνουμε μέτρα ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία».

Ερωτηθείς αν πρόκειται να υπάρξουν παραιτήσεις, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο αυτή την ώρα θα εξυπηρετούσε μόνο τις επικοινωνιακές ανάγκες, ενώ η συζήτηση περί ανασχηματισμού είναι το τελευταίο που απασχολεί αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ξεκαθαρίζοντας πως αποτίμηση θα γίνει όταν παρέλθει η περίοδος αποκατάστασης.

Ο Τσίπρας δεν πήγε κρυφά στο Μάτι

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι, υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής αλλά και τους μηχανικούς του Υπ. Υποδομών που βρίσκονται στο πεδίο.

Απαντώντας στη σχετική κριτική, τόνισε πως ο κ. Τσίπρας «δεν πήγε στα κρυφά» στην περιοχή και συμπλήρωσε: «Αν ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να πάει στο Μάτι συνοδεία καμερών θα μιλούσατε όλοι για επικοινωνιακό σόου».

Παράλληλα, προανήγγειλε αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των κίνδυνων.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης ότι χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των υπουργών όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων. Όπως τόνισε, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις. Είπε επιπλέον πως στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία.

Τα πρώτα βοηθήματα και η Διαδικασία

Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία ή των 6.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, και στις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία βρίσκονται:

-στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

-στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα

-στο ΚΑΠΗ Κινέττας

-Και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.

Τόσο ο αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πληγέντες όσο και επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Μέτρα υπουργείου Εργασίας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας:

 • Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυση δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.
 • Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
 • Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.
 • Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
 • Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 • To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650Euro, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.
 • Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.
 • Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.
 • Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.
 • Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ΕΥΡΩ για την ετήσια κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία

Επίσης στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό -ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- αποφασίστηκε και η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της.

Τέλος εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.

Κανένας και καμία μόνοι τους

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανένα και καμία μόνοι τους.

Επιτάσσει να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα και στις οικογένειές τους αλλά και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων στη χώρα.

Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», έκλεισε σχετικά.

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Σκουρλέτη μετά το σάλο: Ο Τσίπρας έμαθε για τους νεκρούς όταν έφυγαν οι κάμερες