ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα αντιδράσεων στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό

Θύελλα αντιδράσεων στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό

Λάδι στη «φωτιά» του πολιτικού σκηνικού έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις προτάσεις που παρουσίασε για το Ασφαλιστικό.

Μετά την αποφυλάκιση Φλώρου, την αποκάλυψη των WikiLeaks για το Σκοπιανό και τη μήνυση του Κώστα Βαξεβάνη στη Σοφία Ζαχαράκη, ο «τρίτος πυλώνας» του προέδρου της ΝΔ προκάλεσε νέο «μέτωπο», θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή επίθεση από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Και ενώ οι συνταξιούχοι κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα για το αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις, μετά το «παράθυρο» ακύρωσης του μέτρου που είχε αφήσει ανοιχτό ο Μοσκοβισί, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ΝΔ θα αλλάξει την ανταποδοτικότητα του συστήματος.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα με τρεις πυλώνες: Όποιος δουλεύει περισσότερο θα παίρνει περισσότερα», ανέφερε συγκεκριμένα στον αέρα του Alpha, συμπληρώνοντας:

«Επίσης θα δημιουργήσουμε έναν κεφαλαιοποιητικό δεύτερο πυλώνα όπου θα συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας. Θα είναι σαν ένας αποταμιευτικός κουμπαράς που θα τον διαχειρίζεται τα επικουρικά και στα οποία θα συμμετέχει ενδεχομένως ο ιδιωτικός τομέας. Οι κρατήσεις για το επικουρικό θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος, 7%, και θα είναι ένας πλήρως ατομικός κουμπαράς.

Τρίτο σημείο που θα αλλάξουμε είναι το ύψος των εισφορών, οι υψηλές εισφορές ευνοούν την εισφοροδιαφυγή. Εμείς θα μειώσουμε τις εισφορές από το 20% στο 15% σε βάθος μίας τετραετίας».

«Πυρά» Μαξίμου: «Πετά στον Καιάδα τους ασφαλισμένους»

Η ατζέντα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ομνύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν εμπλέκονται συμφέροντα, αλλά στέλνει το λογαριασμό στο Δημόσιο όταν πρέπει να πληρώσει, σημειώνει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τις συντάξεις, αλλά και τις σημερινές του κ. Γεωργιάδη για διαγραφή των δανείων της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Μαξίμου, αναφέρεται: «Χθες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θέλει να παραχωρήσει τις συντάξεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πετώντας στον Καιάδα την πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Σήμερα ο Αντιπρόεδρός του είχε το θράσος και χωρίς ίχνος ντροπής ζήτησε διαγραφή των δανείων της ΝΔ, άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Αυτή είναι η ατζέντα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ομνύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν εμπλέκονται συμφέροντα, αλλά στέλνει το λογαριασμό στο Δημόσιο όταν πρέπει να πληρώσει».

Σκουρλέτης: Δογματικός νεοφιλελευθερισμός

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος χθες (04/09) το βράδυ στην ΕΡΤ, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη μεταξύ άλλων δογματικό νεοφιλελευθερισμό.

Αναρωτήθηκε εάν «ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί ένα βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα είναι ανταποδοτικό ή εάν το σχέδιο της ΝΔ θα βασίζεται στη λογική της ιδιωτικής ασφάλισης, δηλαδή θα απολαμβάνει παροχές μόνο οποίος έχει τη δυνατότητα να πληρώνει για αυτές».

Αχτσιόγλου: Βαθιά αντικοινωνικό σχέδιο Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στο ραδιόφωνο 9,84 εξαπέλυσε «πυρά» κατά του προέδρου της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «βαθιά αντικοινωνικό σχέδιο Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση» και συνοψίζοντάς το σε τρία βασικά σημεία:

«Πρώτον, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για το πέρασμα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρείες, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: πως θα πληρώνονται οι σημερινοί 1,5 εκατομμύριο επικουρικοί συνταξιούχοι εάν περάσουν οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ; Και ποιος εγγυάται στα 2,5 εκατομμύρια των σημερινών επικουρικών ασφαλισμένων ότι θα λάβουν συντάξεις, εφόσον δεν θα υπάρχει η υποχρεωτικότητα και πρόνοια του κράτους για τη χορήγηση συντάξεων σε αυτούς.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει την αναδιανεμητική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης. Πείτε μου όμως πώς οι εργαζόμενοι του σήμερα, των τελευταίων ετών, της κρίσης, οι οποίοι δεν είναι στη δική τους ευθύνη το να μην είχαν έναν κανονικό εργασιακό βίο, το να έμειναν με πολύ χαμηλούς μισθούς, να έμειναν δυο χρόνια άνεργοι και να ξαναέβρισκαν δουλειά μετά, ποιος θα εγγυηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους αξιοπρεπείς συντάξεις εάν είχαμε ένα απολύτως ανταποδοτικό σύστημα.

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται οριζόντια μείωση στο 15% των εισφορών για την κύρια ασφάλιση. Αυτό σημαίνει μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία. Έλλειμμα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό θέλει τελικά. Να ξαναγυρίσει την κοινωνική ασφάλιση στα θηριώδη ελλείμματα, όπως, δηλαδή, μας την παρέδωσαν. Διότι έτσι την παραλάβαμε».

Τζανακόπουλος: Ανατριχιαστικές θέσεις μόνο για την ολιγαρχική ελίτ

«Μόνο για την ολιγαρχία και την οικονομική ελίτ της χώρας μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια η πολιτική την οποία ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος επίσης στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η «σάρωση» των πάντων από την ιδιωτική πρωτοβουλία αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες και το ασφαλιστικό σύστημα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για μια διαρκή πολιτική ελάφρυνσης των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων.

Και συνέχισε: «Τίποτα από όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης για την ελληνική οικονομία δεν μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτά τα οποία έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι ακριβώς τα αντίθετα από όλα αυτά τα οποία ευαγγελίζεται, υπόσχεται ή δεσμεύεται ο κ. Μητσοτάκης. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει δώσει και δείγμα γραφής, από το 2012 μέχρι το 2015, όταν υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, στη διάρκεια της οποίας είχαμε την ανεργία να εκτοξεύεται στο υψηλότερο ποσοστό που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας (κοντά στο 28,5% το 2013), όταν δημιουργήθηκαν συνθήκες βαθύτατης ύφεσης, όταν έγιναν εκατοντάδες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, σε κοινωνικά επιδόματα. Υπήρξε μια κυριολεκτική δημοσιονομική καταιγίδα και είναι λίγο ειρωνικό να έρχεται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και να εμφανίζεται εγγυητής της οικονομικής ασφάλειας του ελληνικού λαού».

Πετρόπουλος: Η πρόταση Μητσοτάκη οδηγεί σε συντάξεις 250 ευρώ

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, υποστήριξε, τέλος , πως: «Αν περικόψει τις ασφαλιστικές εισφορές όσο λέει ο Κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση για τη συνταξιοδοτική δαπάνη, τότε θα υπάρξει κατ΄ανάγκην δραματική περικοπή των συντάξεων. Ο δρόμος που δείχνει η ΝΔ είναι για συντάξεις Βουλγαρίας, 250 ευρώ».

Σε σχέση με τον ιδιωτικό πυλώνα στην ασφάλιση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε καυστικά: «Τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι. Ποιοι μπορούν να πληρώνουν ιδιωτική εταιρεία για την ασφάλισή τους; Πολύ λίγοι και πλούσιοι. Προαιρετική ασφάλιση δεν είναι σύμφωνη με το σύνταγμά μας που την ορίζει ως καθολική και υποχρεωτική».