ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου τη Δευτέρα – Ρήξη ή συμβιβασμός;

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου τη Δευτέρα – Ρήξη ή συμβιβασμός;

Ο πρωθυπουργός καλεί τον υπουργό Άμυνας στο Μαξίμου για εξηγήσεις – Τι θα συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες - Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb.gr για τα όσα συμβαίνουν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Με στόχο να… σβήσουν τις φωτιές που έχουν ανάψει το τελευταίο διάστημα και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συναντώνται τη Δευτέρα (15/10), οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος έχουν… ραντεβού αύριο (15/10) προκειμένου να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις αναφορικά με τα σύννεφα που δημιουργήθηκαν στις σχέσεις τους τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος δέχτηκε σφοδρά πυρά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι καλούσαν επί της ουσίας τον πρωθυπουργό να πάει σε οριστική ρήξη με τον υπουργό Άμυνας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών επιβεβαιώνουν απόλυτα το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr που είχε αποκαλύψει ότι Τσίπρας και Καμμένος δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε διαζύγιο καθώς, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να προκαλέσει κρίση στην συγκυβέρνηση, σε μια αναμφισβήτητα κρίσιμη περίοδο.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο, αλλά ταυτόχρονα αφήνει ελεύθερο πεδίο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την οργή τους κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται στα ΜΜΕ περί οριστικής ρήξης και εξόδου του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr επιμένουν πώς κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, τουλάχιστον σε αυτό το timing.

Το Tweet άλλωστε του προέδρου των ΑΝΕΛ, σήμερα Κυριακή (14/10) δείχνει πως επιχειρείται αποκατάσταση των σχέσεων και προσπάθεια εξομάλυνσης:

Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος για άλλη μια φορά να «καλύψει» τον κυβερνητικό του εταίρο, όπως έχει κάνει στο παρελθόν πολλές φορές.

Υπήρξε τηλεφώνημα;

Παρά τη διάψευση του Πάνου Καμμένου, καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο Newsbomb.gr ότι ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Πάνο Καμμένο και του εξέφρασε τη δυσφορία του χωρίς ωστόσο η συζήτηση να πάει στα... άκρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. ότι ξεπερνά τα όρια και ότι καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον καλύπτει απέναντι σε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πάνος Καμμένος έδειξε να κατάλαβε τις διαθέσεις και τις προθέσεις του πρωθυπουργού και στο τέλος υπήρξε ένας κοινός τόπος συνεννόησης.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι ενέργειες του Καμμένου δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα στον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. αναζητά πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διασώσει δημοσκοπικά το κόμμα του που καταποντίζεται. Πάνω σε αυτό τον καμβά ξεπερνά τα όρια και δημιουργεί προβλήματα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Οι γνωρίζοντες τους πολιτικούς συσχετισμούς επιμένουν ότι δεν θασ υπάρξει εύκολα διαζύγιο Τσίπρα - Καμμένου, αν δεν ολοκληρωθεί η τετραετία.

Ούτε ο Καμμένος θα το επιδιώξει, ούτε ο Τσίπρας.

Παρά τις επιθέσεις που εξαπολύουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει άλλος εταίρος να αντικαταστήσει τους ΑΝ.ΕΛ.

Επίσης γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατηθεί όρθια μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, αφού φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο του 2019.

Το χρονικό των επιθέσεων εναντίον Καμμένου

«Καρικατούρα» τον χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης, συγκρίνοντάς τον με τον Σαλβίνι - «Δεν μπορούμε να πάμε με τον Καμμένο μέχρι τον Οκτώβριο» τόνισε ο Σάκης Παπαδόπουλος - «Τραυματική εμπειρία η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ», υπογράμμισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Με... μπροστάρη τον Νίκο Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε «καρικατούρα» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού τους εταίρου, επιβεβαιώνοντας το ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά και το χάσμα που μένει να αποδειχθεί αν αυτήν τη φορά θα αποδειχθεί αγεφύρωτο.

Όπως και να έχει, το γυαλί, μετά και τις σημερινές τοποθετήσεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται πως έχει ραγίσει.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε: «Είναι στοιχείο απολιτικοποίησης να μην συζητάμε αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας σήμερα. Ορθώς συνεργαστήκαμε με τον Καμμένο, ήταν θετική και παραγωγική η συνεργασία -για συγκυριακούς λόγους, βεβαίως. Σήμερα η συνεργασία εξαντλεί αυτήν τη δυναμική της. Ο Καμμένος θεωρεί ότι θα παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευτεί. Είναι καρικατούρα. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας, να μην υπάρξει παρεμπόδιση του έργου μας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Τρικάλων, Σάκης Παπαδόπουλος, ανέφερε πως, «όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνολαϊκισμό, δεν γίνεται να μην βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα ή του συνεταίρου. Δεν μπορούμε να πάμε να εξαντλήσουμε τη λήξη της θητείας μας, χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει με ποιον και γιατί. Γιατί με τον Πανό Καμμένο να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο δεν μπορούμε. Προτείνω η ΚΕ να πάρει ξεκάθαρες θέσεις».

Τα αιχμηρά «καρφιά» της για τον Πάνο Καμμένο δεν δίστασε να πετάξει και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ… τραυματική εμπειρία, ενώ προειδοποίησε σχετικά με τις υποψηφίους που θα στηρίξει το κόμμα στις εκλογές, ειδικά στις περιφέρειες.

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ανθρώπους ως υποψήφιους που δεν συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που το λένε είτε ανοιχτά είτε δεν το λένε, που έχουν διαφορετική κατεύθυνση ιδεολογική και πολιτική» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας επίσης πως οι πολιτικές συμμαχίες δεν έχουν συζητηθεί.

«Βγαίνουμε από μία τραυματική εμπειρία, τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, γιατί το μνημόνιο και τα μέτρα που άρχισαν να χαλαρώνουν και αναδείχθηκαν οι πολιτικές και ιδεολογικές ταυτότητες, έγινε αυτό που έγινε. Και δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει. Κομβικό ζήτημα το θέμα των συνεργασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Νωρίτερα, έμμεσα μηνύματα είχε φροντίσει να στείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών…