ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιλαμβάνουν οι δεσμευτικές επιστολές

Τι περιλαμβάνουν οι δεσμευτικές επιστολές

«Τίποτα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει». Με τον τρόπο αυτό κοινοτική πηγή περιέγραφε αργά χθες την κατάσταση, αναφορικά με την εκταμίευση της 6ης δόσης των χρημάτων από το πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί, όπως ξεκαθάριζε, αν η ελληνική πλευρά δεν υπογράψει την επιστολή δέσμευσης ως προς την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, τότε τα λεφτά δεν πρόκειται να εκταμιευθούν.

Αυτό το οποίο ενδεχομένως δεν έχει γίνει γνωστό, είναι ότι ένα είδος draft της επιστολής που θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας, έχει φτάσει στην Αθήνα.

Αυτό το οποίο διευκρινίζεται αρμοδίως είναι ότι το περιεχόμενο αυτής της επιστολής είναι διαφορετικό για τους δύο πρώτους και διαφορετικό για τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.

Αυτό το οποίο διαρρέεται επίσης είναι ότι ειδικά η επιστολή προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί και την «πέτρα του σκανδάλου» έχει ορισμένα σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδό διαφυγής του ίδιου και ευκαιρίας για να υπογράψει.

Υποστηρίζεται δηλαδή ότι αναφέρει πως όντως δεν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν για την ανάπτυξη, όπως ακριβώς υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς και υιοθετεί ορισμένες από τις βασικές αιτιάσεις του.

Ωστόσο από τη στιγμή που το κείμενο δεν έχει δοθεί ακόμα, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο και δεδομένο. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ και αργά χθες το βράδυ, σε όσους τον ρωτούσαν, ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε επιστολή, από τη στιγμή που θα ψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή.

Οπότε …