ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδιέξοδο στην υπογραφή των δεσμευτικών επιστολών

Αδιέξοδο στην υπογραφή των δεσμευτικών επιστολών

Αποφασισμένος να κρατήσει σκληρή γραμμή μέχρι τέλους και να μην υπογράψει τη δεσμευτική επιστολή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου φαίνεται να είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν μεταπείστηκε ούτε με την έμμεση πίεση που του άσκησε αργά χθες το βράδυ ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα, κλείνοντας τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Όσοι ήταν παρόντες στη Βουλή σημείωσαν ότι ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από το Κοινοβούλιο μάλλον εκνευρισμένος απ’ αυτή την παρέμβαση, χωρίς ωστόσο να δηλώσει οτιδήποτε.

Καμία δήλωση δεν έκανε όμως ούτε ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα τη Δευτέρα, είχε πει «θα δούμε»», αφήνοντας να διαφανεί κάποια ελπίδα για απεμπλοκή από το αδιέξοδο.

Τις τελευταίες ώρες διαμηνύεται όμως από τη Συγγρού, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση, ως προς αυτό το θέμα, καθώς είναι έξω από τη λογική τους να υπογράψουν μια επιστολή για ένα θέμα, το οποίο θα το ψηφίσουν στη Βουλή.

Από τις Βρυξέλλες, πάλι, μετά την παρεξήγηση που πήγε να δημιουργηθεί με τη δήλωση Γιουνκέρ, ξεκαθαρίζουν πως όσο η υπογραφή Σαμαρά καθυστερεί, τόσο η εκταμίευση των χρημάτων από την 6η δόση του πρώτου πακέτου βοήθειας θα μεταφέρεται για αργότερα.

Την ίδια ώρα όμως το δημόσιο ταμείο περιμένει αυτά τα λεφτά περίπου ως «μάννα εξ ουρανού», για να πληρώσει ανελαστικές υποχρεώσεις του.

Όλα δείχνουν ότι με βάση τις έως τώρα συνθήκες, οδεύουμε προς ένα αδιέξοδο, απ’ το οποίο είναι άγνωστο πως μπορούν να απεμπλακούν οι βασικοί του πρωταγωνιστές, χωρίς να «τσαλακωθούν».