ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Το 59% πιστεύει ότι η απλή αναλογική είναι δίκαιο σύστημα

Δημοσκόπηση: Το 59% πιστεύει ότι η απλή αναλογική είναι δίκαιο σύστημα

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε το Newsbomb.gr με την εταιρεία Prorata - Η «Ερώτηση της Δευτέρας» , από 12 έως 14 Νοεμβρίου 2018, απαντήθηκε από τους αναγνώστες του Newsbomb.gr και ξεκαθαρίζει το τοπίο - Το 59% των πολιτών πιστεύουν ότι η απλή αναλογική είναι δίκαιο σύστημα - Ανάλυση αποτελεσμάτων από τον καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη

Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συνήθως για αυτά που πιστεύουμε οι ίδιοι. Ήρθε η ώρα να γράφουμε και για αυτά που πιστεύετε εσείς. Είναι αλήθεια οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα ή για την πολιτική ή για τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας αυτές που οι άνθρωποι των μέσων πιστεύουμε ότι είναι;

Το Newsbomb.gr ψάχνει την απάντηση. Και ήδη ξεκίνησε μια δυναμική συνεργασία με την εταιρεία Prorata προκειμένου να καταγράφει κάθε εβδομάδα τις θέσεις της κοινής γνώμης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας απαντάτε στην «Ερώτηση της Δευτέρας» και θα διαβάζετε την ανάλυση των απαντήσεών σας κάθε Παρασκευή μόνο στo Newsbomb.gr.

Prorata 650x390

Η «Ερώτηση της Δευτέρας» από το Newsbomb.gr - που διενεργήθηκε από 12/11/2018 μέχρι και 14/11/2018 - ζήτησε από τους αναγνώστες του μέσου να απαντήσουν και να καταθέσουν την άποψή τους για το σύστημα της απλής αναλογικής.

APL 1 copy

Οι αναγνώστες σε μεγάλο ποσοστό έδωσαν την απάντηση ότι εμπιστεύονται την απλή αναλογική - Μόνο 39% πιστεόυν ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε ακυβερνησία

Η δημοσκόπηση του Newsbomb.gr και της Prorata καταγράφει τη βούληση των πολιτών.

APL 2

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ (Από 12/11/2018 μέχρι 14/11/2018)

Ο καθηγητής Γιάννης Κωνσταντινίδης αναλύει τα ποιοτικά και τα ποσοστικά χαρακτηριστικά της έρευνας.

«Καλύτερο εκλογικό σύστημα είναι αυτό που μας βολεύει»

giannis konstantinidis

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Επιστημονικού Διευθυντή Prorata

Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως του εκλογικού συστήματος που θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές με τις κυβερνητικές και μόνο ψήφους άνοιξε τη συζήτηση για τις προθέσεις μιας τέτοιας επιλογής. Η κυβέρνηση προώθησε ψηλά το επιχείρημα της δίκαιης κατανομής των εδρών του κοινοβουλίου μέσω της απλής αναλογικής, ενώ η αντιπολίτευση δόμησε την αντίθετη επιχειρηματολογία της στη βάση της συνεπαγόμενης εκ της κατανομής των εδρών δυσκολίας στον σχηματισμό κυβερνήσεων. Ποιος από τους δύο έπεισε την κοινή γνώμη;

Η Ερώτηση της Δευτέρας για το Newsbomb.gr ζήτησε από τους αναγνώστες του να δηλώσουν αν κατά τη γνώμη τους η απλή αναλογική συνεπάγεται πρωτίστως δίκαιη κατανομή των εδρών ή δυσκολία σχηματισμού συμμαχίας. Το 59% των 1.120 ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα επέλεξαν το πρώτο και μόνο το 39% αυτών επέλεξαν το δεύτερο.

Η πρώτη επιλογή συγκέντρωσε συχνότερα την προτίμηση των νέων κάτω των 34 ετών και του ενεργού σε απασχόληση πληθυσμού, ενώ η δεύτερη επιλογή την προτίμηση των μεγαλύτερης ηλικίας συμμετεχόντων και των οικονομικά ανενεργών. Η διαφορά αυτή θα μπορούσε σαφώς να αποδοθεί στις συχνότερες και εντονότερες εμπειρίες συνεργατικότητας των πιο δραστήριων επαγγελματικά ανθρώπων, αλλά και στην αγνότερη αίσθηση δικαίου των νεότερων.

Όμως πολύ ουσιαστικότερες είναι οι διαφορές στις απαντήσεις ατόμων με διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά, κάτι που μαρτυρά ότι η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα οργανώνεται στη βάση του κομματικού ανταγωνισμού και όχι μιας θεωρητικής αντιπαράθεσης για τις συνέπειες μιας θεσμικής επιλογής.

Το 94% όσων εκφράζουν υψηλό βαθμό συμπάθειας για την κυβέρνηση Τσίπρα απάντησαν ότι η απλή αναλογική συνεπάγεται πρωτίστως δίκαιη κατανομή των εδρών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους εκφράζουν μηδενικό ή χαμηλό βαθμό ήταν μόλις 37%. Αντιστοίχως, οι αριστεροί ψηφοφόροι απάντησαν σε ποσοστό 91% ότι η απλή αναλογική συνεπάγεται δίκαιη κατανομή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων ήταν μόνο 42%.

Η επιλογή εκλογικού συστήματος είναι συνάρτηση του τύπου δημοκρατίας που χρειάζεται μια συγκεκριμένη κοινωνία. Η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των ψήφων σε έδρες που προτιμάται από τις κοινωνίες που επιθυμούν τη συνεργασία μεταξύ το δυνατόν περισσότερων πολιτικών κομμάτων και, τελικά, κοινωνικών ομάδων και ταυτοτήτων.

Από την άλλη, το πλειοψηφικό σύστημα είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός σχηματισμού κυβέρνησης από το πολιτικό κόμμα και, τελικά, την κοινωνική ομάδα που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους. Tα βιβλία πολιτικής επιστήμης είναι σαφή: δεν υπάρχει βέλτιστο εκλογικό σύστημα. Υπάρχουν βέλτιστες λύσεις για τις ανάγκες κάθε κοινωνίας.

Ας τις βρούμε και ας οδηγηθούμε από τις κοινές ανάγκες μας. Όχι από αυτό που βολεύει σε κάθε συγκυρία τον κάθε κυβερνώντα και βαφτίζεται βιαστικά «ανάγκη».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ