ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδήμος: Καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα δώσει γραπτές εγγυήσεις

Παπαδήμος: Καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα δώσει γραπτές εγγυήσεις

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικές τις προοπτικές να μειωθεί το ελληνικό χρέος, όπως προβλέπεται από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως αναμένει την πρόοδο στις συνομιλίες του PSI τις επόμενες εβδομάδες.

Για το «καυτό» θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων για τις οποίες η Κομισιόν εμφανίζεται κάθετη, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση θα παράσχει έγγραφες εγγυήσεις.

Επίσης επισήμανε πως τα ελληνικά κόμματα έχουν ήδη εκφράσει την δέσμευση τους στην συμφωνία μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Παπαδήμος συμπλήρωσε ότι θεωρεί απαραίτητη μια επιστολή των πολιτικών αρχηγών ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και ότι εξαρτάται από τους πολιτικούς αρχηγούς, το πώς θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο με την σειρά του δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται εθνική συναίνεση υπέρ των μεταρρυθμίσεων και ότι πρέπει να θέλει να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της για να μπορέσει η ΕΕ να την βοηθήσει.

Ακόμη τόνισε πως το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα πρέπει να συμφωνηθεί ως το τέλος του έτους και ότι η έκτη δόση πρέπει να εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατόν.

Για το κυρίαρχο θέμα των ευρωομόλογων, δήλωσε ότι θα έχουν νόημα αν η Ευρώπη επιτύχει κάποιο βαθμό σύγκλισης.