ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Τουσκ: Μέτρα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τσίπρας σε Τουσκ: Μέτρα για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Να καταδικάσει το Ευρωπαϊκή Συμβούλιο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, από τον Ντόναλντ Τουσκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης (18/06), λίγο 24ωρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να πάρει μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας και να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Reuters ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποφύγει να αποφασίσει συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Reuters: Απειλεί με βέτο η Κύπρος

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Κύπρος -κατά το συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο-, προειδοποίησε πως δεν θα διστάσει να παίξει το χαρτί του βέτο. Δεν αποκλείει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» τη λήψη αποφάσεων αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά στη γεώτρηση που φέρεται να έκανε το «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.