ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: «Πέρασε» με 179 «ναι» η απλή αναλογική

Εκλογικός νόμος: «Πέρασε» με 179 «ναι» η απλή αναλογική

Την πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέγραψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το εκλογικό νομοσχέδιο, καθώς οι επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου για άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν καρποφόρησαν.

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, μετά από πολύωρη κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση.

Η απλή αναλογική «πέρασε» με 179 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων.

Ουσιαστικά λοιπόν η κυβέρνηση ναι μεν εξασφάλισε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, εντούτοις αφήνει τον πρωθυπουργό ολομόναχο, να σκέφτεται πώς θα σώσει τον Πάνο Καμμένο και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».

Το γνωρίζει και ο ίδιος πως απομονώνεται καθώς, ο κυβερνητικός του εταίρος στο πολιτικό πείραμα της «Αριστερής Ελπίδας», ο Πάνος Καμμένος, βλέπει – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – τη Βουλή με τα... κιάλια και ο ίδιος μένει χωρίς συμμάχους στην πολιτική σκακιέρα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αρχικά επί της αρχής. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια υπήρξε ψηφοφορία κατ' άρθρον. Από τους 281 βουλευτές που ψήφισαν, στα άρθρα είπαν:

Αρθρο 1 (ψήφος στα 17 έτη): 180 «Ναι», 81 «Όχι», 20 «Παρών»
Αρθρο 2 (απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους): 179 «Ναι», 83 «Όχι», 19 «Παρών»
Αρθρο 3 (πλαφόν 3%): 163 «Ναι», 101 «Όχι», 17 «Παρών»
Αρθρο 4 (έναρξη ισχύος του νόμου): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»
Αρθρο 5 (ακροτελεύτιο): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»

Θερμό επεισόδιο Βούτση - Μητσοτάκη για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής

Επικίνδυνα ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Βουλής.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναφορά του κ. Βούτση, βάσει της οποίας δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος έλαβε το λόγο και σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «σύμπλευση "πολιτικής αλητείας" με τη "δημοσιογραφική αλητεία"».

Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής.

«Η ίδια η συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι η δική της ατζέντα έφερε στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε «αν στους 197 που διέρρεε το Μαξίμου ότι θα ψηφίσουν την απλή αναλογική, συμπεριλαμβάνονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ή όχι».

«Θα περίμενα να ασκείτε το αξίωμά σας με ψυχραιμία, όχι με συναισθηματική ένταση» είπε και αναρωτήθηκε: «Εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους, μαζί με ψήφους της Χρυσής Αυγής, δεν θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος;».

«Μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας δεν δέχεται η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», πρόσθεσε.

Θέση για τη λεκτική αντιπαράθεση πήρε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπέπεσε σε ατόπημα, το οποίο δεν διόρθωσε.

«Δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Αλλά και στο κλείσιμο της συνεδρίασης τα πνεύματα οξύνθηκαν εκ νέου όταν ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προτιμά το ρόλο του συμπληρώματος της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη όπως είχε προτιμήσει να πάει με Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη.

«Εσείς τι είδους αριστερά είστε που κυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ, την ακροδεξιά απόφυση;» απάντησε η κ. Γεννηματά, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήρε στο κόμμα του «καριερίστες και αριβίστες».

«Ο πρωθυπουργός του μπόνους δεν μπορεί να γίνεται τιμητής. Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας» είπε η κ. Γεννηματά.

«Να είστε πολύ πιο προσεκτικός, κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν έχετε αξιοπιστία και κύρος. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η απλή αναλογική ούτε η συνεννόηση, γιατί δυο φορές επιδιώξατε να κυβερνήσετε με το κόμμα της ακροδεξιάς και δεν επιδιώξατε με άλλα κόμματα» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού. «Στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αποδείξουν την ηγετική τους στόφα. Χάσατε αυτή την ευκαιρία. Αποδείξατε ότι είστε ουραγός, όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και των πολιτικών επιδιώξεων που σας υπερβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Κρίμα. Προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας με ύβρεις. Κρίμα».

Το λόγο πήρε και ο κ. Καμμένος, ο οποίος απαντώντας στα περί «ακροδεξιάς απόφυσης», αποκάλεσε την κ. Γεννηματά «παρά φύσιν σοσιαλίστρια».

«Είστε ένα κόμμα που καταρρέει. Όσο θέλετε να γίνετε ηγέτης, σταματήστε να κοιτάτε πίσω σας τον κ. Βενιζέλο. Γυρίστε να δείτε τον κ. Βορίδη. Εσείς είστε χειροκροτητές της ακροδεξιάς απόφυσης», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

«Εσείς, κ. Καμμένε, ήσασταν στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη, όχι εγώ. Και λυπάμαι για τον πρωθυπουργό. Η αλαζονεία έχει και όρια. Καλό είναι να μάθετε να χάνετε», ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.

Σχετικές ειδήσεις