ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναβιώνει η μεσαιωνική «Γκιόστρα» στη Ζάκυνθο

Αναβιώνει η μεσαιωνική «Γκιόστρα» στη Ζάκυνθο

Οι εκδηλώσεις για τη Γκιόστρα ξεκινούν σήμερα στη Ζάκυνθο, με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών συγκροτημάτων από την Τσεχία, το Σαν Μαρίνο, την Ιταλία και τα Ιόνια Νησιά.


Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός μεσαιωνικού πολεμικού και ιπποτικού αγωνίσματος που μεταφέρθηκε στα Επτάνησα κατά τη διάρκεια της βενετσιάνικης κατοχής, ρίζωσε στο νησί των ποιητών εδώ και πολλούς αιώνες και πέρασε από γενιά σε γενιά μέσα από την παράδοση του Ερωτόκριτου.

Την πρωτοβουλία για την αναβίωση του αγωνίσματος, υπό τη μορφή θεατρικού δρώμενου, έχει το σωματείο Giostra di Zante και οι ιππείς που λαμβάνουν μέρος είναι εκπαιδευμένοι αναβάτες.

Φέτος, οι γιορτές της Γκιόστρας είναι αφιερωμένες στα 500 χρόνια από τη γέννηση του Βέλγου ιατρού και ανατόμου Ανδρέα Βεζάλ, οποίος πέθανε στη Ζάκυνθο πριν 450 χρόνια. Γι' αυτόν τον λόγο στις εκδηλώσεις συμμετέχει η βελγική πρεσβεία στην Ελλάδα και παρίσταται προσωπικά η Βέλγος πρόξενος, Theo Diri.

Η διεξαγωγή του αγωνίσματος της Γκιόστρας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής, 8 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ θα προηγηθεί μεγάλη παρέλαση των ιππέων.

Διαβάστε επίσης:

Τα λογοτεχνικά βραβεία του «αναγνώστη»