Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

«Απολείπειν ο Θεός Μνημόνιον»

«Απολείπειν ο Θεός Μνημόνιον»

Η επιλογή της Ν.Δ. να παραχαράξει τον Καβάφη δεν στερούνταν μονάχα γνώσης ή έστω στοιχειώδους σεβασμού. Στερούνταν και σωφροσύνης, πράγμα ουδόλως περίεργο για την αμετροέπεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Του Νίκου Ανδριόπουλου - δημοσιογράφου (Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών)

Εφριξαν και οι Λαιστρυγόνες, έφριξαν και οι Κύκλωπες.

Μερικές ντουζίνες διαστρεβλωμένων ειδήσεων και χιλιαστικών προβλέψεων που δεν πετύχαιναν για τρία χρόνια ούτε βαλσαμωμένο μπούφο, άλλοτε για χρεοκοπίες και άλλοτε για αξιολογήσεις που δεν θα έκλειναν –και έκλειναν οι ρημάδες η μία πίσω από την άλλη– έστρωσαν το χαλί στον αντιπολιτευτικό παροξυσμό για το τέλος των μνημονίων από τον τρισκατάρατο Τσίπρα. Αλλά κάποιος είχε πει πως το γινάτι βγάζει μάτι.

Διότι, εντάξει, Καβάφη μπορεί να μην έχουν διαβάσει όλοι στη Ν.Δ., αφού έχουν πέσει με τα μούτρα στα απομνημονεύματα της Θάτσερ για τον απορρυθμιστικό μονεταρισμό.

Αλλά όταν ανέτρεχαν στα άπαντά του για το πώς θα φέρουν λίγο πιο κοντά στα μέτρα της Πειραιώς την «Ιθάκη», μήπως και κακοφορμίσουν το διάγγελμα Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια, δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν τίποτα περισσότερο;

Το μάτι τους δεν πήγε έστω από περιέργεια και λίγες σελίδες παρακάτω;

Δεν είδαν ότι ο Καβάφης εκτός από την «Ιθάκη» έχει γράψει και το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον»; Ποιον Αντώνιον δηλαδή, Μνημόνιον απολείπειν.

Αυτό είναι εν προκειμένω το πρόβλημα. Και μαζί με αυτό, απολείπειν και Αντώνιον και Ιωάννη κεντρικοτραπεζίτη και Κυριάκο Μαρεβίτη.

Που θα μας έβγαζαν από αυτό το εθνοσωτήριο έτος 2014, τότε που οι πολυαγαπημένοι τους θεσμοί και το ΔΝΤ έλεγαν πως μετά τον Ιούνιο «το πρόγραμμα ήταν αμετάκλητα εκτός τροχιάς».

Αλλά, κατά τα λοιπά, αυτοί θα μας έβγαζαν από τα μνημόνια, εάν δεν είχαν υφαρπάξει με εκλογές –άκουσον άκουσον!– την εξουσία οι λαϊκιστές κατσαπλιάδες της Αριστεράς.

Ασε που εάν έμπαινε κανείς στον κόπο να ξεστραβωθεί με τον Καβάφη, μπορεί να διάβαζε και ακόμα ένα, το «Περιμένοντας τους Βαρβάρους».

Τι λέει ο μεγάλος Αλεξανδρινός;

Διερωτάται «και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους».

Διότι αυτό είναι το πυρηνικό πρόβλημα που προκαλούν πλέον οι «κομμουνισταί», που λέει και ο Μαυρουδής, στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσα στον πανικό του το ομολόγησε πριν από λίγο καιρό ο αντιπρόεδρός της, ο κ. Χατζηδάκης.

Ξεκίνησε βεντέτα με τον Πιερ Μοσκοβισί που κατέληξε στον ευρωπαϊκό διασυρμό της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο για δήθεν ψέματα για το τέλος των μνημονίων.

Και δεν του έφτανε αυτό. Αψύς, ξεφούρνισε και την ωμή αλήθεια. Ισως τη μοναδική που έχει παραδεχτεί η Ν.Δ. Εάν πρόκειται να ανεχτείτε μη περικοπή των συντάξεων, να μας το πείτε γιατί τις έχουμε υπολογίσει στο πρόγραμμά μας για να τάξουμε φοροελαφρύνσεις. Οχι σε τίποτα φτωχοδιάβολους, στα μερίσματα των επιχειρηματιών. Ξέρετε για ποιο πρόγραμμα λέω, αυτό της αλήθειας.

Τι θα απογίνει λοιπόν ο Κυριάκος, η Ν.Δ. και η συμφωνία αλήθειας τώρα χωρίς βαρβάρους;

Τώρα, που μακριά από τους μνημονιακούς ασπαλάθους –μην πιάσετε και τον Σεφέρη στη μονταζιέρα– και οι συντάξεις μπορεί να μην περικοπούν, και οι μισθοί θα αυξηθούν, και φοροαπαλλαγές θα υλοποιηθούν και οι εργαζόμενοι θα ενισχυθούν και ποιος ξέρει τι άλλο θα κατεβάσει η κούτρα του Αλέξη μέχρι τις κάλπες;

Τι θα απογίνει η συμφωνία της Ν.Δ. και ποια αλήθεια της θα μείνει γυμνή στον αφρό;

Ποιοι βάρβαροι του ΔΝΤ και ποιοι Λαιστρυγόνες του Βερολίνου θα είναι αυτοί που θα απειλούν με χρεοκοπίες για μειώσεις, περικοπές, απολύσεις και εμβάθυνση του εργασιακού Μεσαίωνα για να μπορεί να δικαιολογήσει το πρόγραμμά του ο κ. Μητσοτάκης;

«Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις»…