ΜΠΑΣΚΕΤ

Μάτζικ Τζόνσον: Ο θρύλος του ΝΒΑ που νίκησε τον HIV

Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον
Είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο σοκαριστικές ανακοινώσεις στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού
AP Images

Μάτζικ Τζόνσον: Μια μέρα σαν τη σημερινή, ο θρύλος του ΝΒΑ ξεκινούσε μια μεγάλη μάχη κατά του ιού HIV, από την οποία μας δίδαξε ότι δεν έχει σημασία το εμπόδιο, αλλά ο τρόπος που το αντιμετωπίζεις.

Ήταν 7 Νοεμβρίου 1991 όταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έχουν πατήσει το πόδι τους στα παρκέ ανακοίνωνε ότι θα πρέπει να σταματήσει το μπάσκετ λόγω του HIV.

Αν βρεθείτε ποτέ σε μια παρέα που θα συζητάει για τον καλύτερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, ένα από τα πρώτα ονόματα που θα ακούσετε είναι σίγουρα αυτό του Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον.

Ο άνθρωπος που άλλαξε τη λογική που επικρατούσε εκείνη την εποχή, ότι ένας παίκτης άνω των 2 μέτρων (βλ. 2μ06) δεν μπορεί να παίξει ως πλέι μέικερ. Ο «Magic» όχι απλά μπορούσε, αλλά ήταν από τους καλύτερους κι ένας από τους βασικούς λόγους που οι Λέικερς «έχτισαν» μια δυναστεία εκείνη την εποχή.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι τους οδήγησε στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων στο ΝΒΑ, ενώ οι μονομαχίες με τους Μπόστον Σέλτικς του Λάρι Μπερντ είναι από τις χαρακτηριστικότερες στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Ο 12 φορές All Star με το χαρακτηριστικό πλατύ χαμόγελό του έμελλε να σοκάρει όλο τον πλανήτη με την ανακοίνωση που έκανε, ακριβώς πριν από 30 χρόνια! Ο Μάτζικ Τζόνσον ήταν θετικός στον ιό HIV και πρόθεσή του ήταν να σταματήσει άμεσα το μπάσκετ. Εδώ, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε ταμπού.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα του «Great Western Forum», ο θρύλος του ΝΒΑ θέλησε να «σπάσει» αυτό το ταμπού και να βοηθήσει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο πλευρό του βρίσκονταν η έγκυος σύζυγος του, ο (τότε) κομισάριος της λίγκας, Ντέιβιντ Στερν κι άλλοι δύο legends των Λέικερς, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ κι ο Τζέρι Ουέστ.

«Ένας νεκρός που περπατάει»

Είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο σοκαριστικές ανακοινώσεις στην ιστορία του παγκοσμίου αθλητισμού, καθώς κανείς δεν περίμενε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Επί της ουσίας, τότε, για πολλούς ανθρώπους ο HIV ήταν μια άγνωστη λέξη και δεν υπήρχε η δυνατότητα για την κατάλληλη ενημέρωση.

«Δεν έχω την ασθένεια του AIDS, αλλά τον ιό HIV. Σκοπεύω να είμαι για πολύ καιρό εδώ. Σκοπεύω να ζήσω για πολλά χρόνια, ώστε να συνεχίσω να σας ενοχλώ και να σας ταλαιπωρώ!» ανέφερε ο βουρκωμένος Τζόνσον, ο οποίος ένιωσε στο πετσί του αυτό που αναφέραμε παραπάνω… Ότι υπήρχε άγνοια για το θέμα, με τις αντιδράσεις των αντιπάλων του να είναι χαρακτηριστικές. «Ένιωσα σαν να πέθανε ένας αδερφός μου», είπε ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ενώ ο Λάρι Μπερντ είχε πει ότι: «είχα να αισθανθώ τόσο άσχημα από τότε που έχασα τον πατέρα μου». Υπήρχαν και ακόμα πιο «σκληρές» δηλώσεις, με τον Καρλ Μαλόουν να τον χαρακτηρίζει ως «νεκρό που περπατάει», ενώ ο Πατ Ράιλι είχε ζητήσει ενός λεπτού σιγή πριν από έναν αγώνα των Νικς με τους Μάτζικ!

Νικητής και στη ζωή!

Όπως είναι φυσικό οι φήμες για την ερωτική του ζωή οργίαζαν, με τον Τζόνσον να παραδέχεται αργότερα ότι εκείνη την περίοδο είχε έρθει σε επαφή με πολλές γυναίκες, χωρίς να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του είχε κάνει εκτενή αναφορά στα πάρτι που διοργάνωναν οι συμπαίκτες του στο Λος Άντζελες, με τη συνοδεία γυναικών. Όλα αυτά, όμως, έμελλε να αλλάξουν μέσα σε μια στιγμή, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα μιας καθιερωμένης αιματολογικής εξέτασης. Από την πρώτη στιγμή, όμως, ο «Magic» δεν το έβαλε κάτω και μαζί με τη σύζυγό του έδωσαν μια υπόσχεση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που το έμαθαν για πρώτη φορά…

Μαζί θα νικήσουν τον HIV! Και τα κατάφεραν… Ο Τζόνσον βγήκε νικητής, καταφέρνοντας να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με τον HIV. Ο δρόμος, φυσικά, μόνο εύκολος δεν ήταν καθώς πέρα από την προσωπική του μάχη είχε να αντιμετωπίσει και τις απόψεις των άλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καρλ Μαλόουν φοβόταν να παίξει μαζί του, καθώς υποστήριζε ότι θα «κολλούσε» με την επαφή ή τον ιδρώτα. Ο ίδιος, όμως, έκλεισε τα αφτιά του, επέστρεψε στα παρκέ ως παίκτης και προπονητής των Λέικερς, ενώ ήταν μέλος και της Dream Team στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1992 αγωνίστηκε στο All Star Game, έπειτα από ψηφοφορία των φιλάθλων, κερδίζοντας μάλιστα και το βραβείο του MVP!

Σήμερα, ζει με την οικογένειά του μια χαρούμενη ζωή και το φετινό καλοκαίρι επισκέφθηκε και τη χώρα μας για διακοπές, διαφημίζοντάς την με τον καλύτερο τρόπο. Ένας θρύλος των παρκέ, αλλά κι ένας νικητής της ζωής που μας έμαθε ότι δεν έχει σημασία το εμπόδιο, αλλά ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσεις! Αυτός είναι ο Μάτζικ Τζόνσον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.