ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν ο θάνατος «χτυπά» το ποδόσφαιρο – Οι παίκτες που «έφυγαν» μέσα στο γήπεδο

Όταν ο θάνατος «χτυπά» το ποδόσφαιρο – Οι παίκτες που «έφυγαν» μέσα στο γήπεδο
Ο αδικοχαμένος παικτης της Σεβίλλης, Αντόνιο Πουέρτα
AP Images

Η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν ξύπνησε τις πλέον δυσάρεστες μνήμες στους φίλους του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες που έπεσαν και δεν κατάφεραν ποτέ να σηκωθούν, όπως ο 29χρονος Δανός, κι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χορτάρι…

Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τους γιατρούς να προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή τον Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο στη διάρκεια της αναμέτρησης Δανία – Φινλανδία για το Euro 2020. Η κατάληξη ήταν η καλύτερη δυνατή, αφού ο 29χρονος μέσος της Ίντερ σώθηκε και πλέον ξεκινάει τη διαδικασία της αποκατάστασης μετά την τεράστια περιπέτεια που πέρασε.

Στο παρελθόν, ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Παίκτες που άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο γήπεδο και σόκαραν όλο τον πλανήτη. Περιπτώσεις που ακόμα και σήμερα έρχονται αυτόματα, δυστυχώς, στο μυαλό μέσα από τις πιο σκοτεινές, δυσάρεστες και τρομακτικές διαδρομές της μνήμης…

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη και την ιατρική συμβολή, τέτοια περιστατικά συνήθως προλαμβάνονται, όμως, και πάλι την τελευταία 20ετία έχουν σημειωθεί θάνατοι παικτών που έχουν καταρρεύσει μέσα στο γήπεδο, με τα αίτια να είναι συνήθως καρδιολογικά. Και αυτές οι περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν ήταν λίγες.

Μαρκ Βιβιάν Φοέ

Στις 26 Ιουνίου 2003 το Καμερούν αντιμετώπισε την Κολομβία στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στο «Ζερλάν» της Γαλλίας. Στο 73’ της αναμέτρησης, ο Μαρκ Βιβιάν Φοέ χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σύγκρουση με αντίπαλο ή να βρίσκεται κάποιος κοντά του, σωριάζεται στο χορτάρι…

Οι στιγμές που ακολούθησαν, δραματικές. Ο 28χρονος Καμερουνέζος «έφυγε» μέσα σε δευτερόλεπτα. Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια η αιτία του θανάτου, η οποία σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες οφείλεται για το 80% τέτοιων θανάτων αθλητών…

Μίκλος Φέχερ

Ήταν 25 Ιανουαρίου 2004 όταν η Μπενφίκα αντιμετώπιζε εκτός έδρας τη Γκιμαράες. Ο 25χρονος Ούγγρος άσος Μίκλος Φέχερ είχε περάσει σαν αλλαγή για τους «αετούς της Λισαβόνας» στο 59’ της αναμέτρησης. Στις καθυστερήσεις, συνέβη το μοιραίο.

Μετά από ένα σουτ που επιχείρησε, η μπάλα έφτασε στον Αγκουιάρ που σκόραρε για τη Μπενφίκα. Ο Φέχερ κι οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν έξαλλα. Δευτερόλεπτα αργότερα, παρεμπόδισε αντίπαλο να εκτελέσει πλάγιο για να κερδίσει χρόνο, πήρε κίτρινη κάρτα και χαμογέλασε προς τον διαιτητή. Αμέσως μετά, σκύβει. Γονατίζει. Πέφτει αναίσθητος στο χορτάρι κι αφήνει την τελευταία του πνοή. Αιτία θανάτου, καρδιακό επεισόδιο που οφείλεται σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια…

Αντόνιο Πουέρτα

Στις 25 Αυγούστου 2007 η Σεβίλλη αντιμετώπιζε τη Χετάφε στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» για την 1η αγωνιστική της La liga και στο 35′ το σκορ ήταν 1-0. Ο Αντόνιο Πουέρτα αφού ακολουθεί την άκαρπη προσπάθεια ενός συμπαίκτη του, αφήνει τη μπάλα να βγει άουτ πίσω από την εστία της ομάδας του. Γονατίζει για λίγο στο γρασίδι και μετά σωριάζεται στο έδαφος, όλοι τρέχουν να βοηθήσουν πανικόβλητοι, καθώς ο νεαρός είναι αναίσθητος.

Μετά από προσπάθειες των γιατρών σηκώνεται και φεύγει καταχειροκροτούμενος από το γήπεδο, αλλά μόλις εισέρχεται στη φυσούνα καταρρέει ξανά, αυτή τη φορά οριστικά. Διακομίζεται εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Virgen del Rocío», καθώς έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και ακολουθεί τρεις ημέρες αργότερα το μοιραίο.

Θρήνος και στα ελληνικά γήπεδα

Ανάλογα, θλιβερά, περιστατικά έχουν συμβεί και στα ελληνικά γήπεδα. Τόσο στο μακρινό, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν. Η πιο γνωστή ιστορία είναι αυτή του Λύσανδρου Δικαιόπουλου. Την Πρωτομαγιά του 1938, ο 22χρονος παίκτης του Παναθηναϊκού συγκρούστηκε στον αέρα με τον Τζανετή της ΑΕΚ, στο φιλικό των δυο ομάδων στη Λεωφόρο. Ο Τζανετής έπεσε με το μέτωπο αλλά πρόλαβε να προστατευτεί με τα χέρια του και σηκώθηκε σχεδόν αμέσως λίγο ζαλισμένος και με μικρομώλωπες. Όμως, ο Δικαιόπουλος έπεσε άτσαλα και χτύπησε στο έδαφος με το πίσω μέρος του κεφαλιού του μένοντας ακίνητος. Ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά.

Ο ιατρός και παλιός αθλητής Μ. Μαρσέλλος που παρακολουθούσε τον αγώνα έσπευσε επί τόπου και διέγνωσε τη σοβαρότητα του χτυπήματος. Ο παίκτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού σε κατάσταση αφασίας, συνοδευόμενος από την ολοφυρόμενη μητέρα του που είχε έρθει να τον καμαρώσει αγωνιζόμενο. Στο Ερυθρό οι γιατροί διαπίστωσαν πως το τραύμα ήταν θανάσιμο, αφού είχε υποστεί κάταγμα στη βάση του κρανίου και διάσειση. Του έγινε παρακέντηση για την αφαίρεση του εσωτερικού αιματώματος αλλά ο αθλητής δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του. Επέζησε σχεδόν δύο 24ωρα χάρις τη γερή του κράση και έσβησε στις 10.30 π.μ. της 3ης Μαΐου 1938 στα χέρια της μητέρας του και των συμπαικτών του Τάσου Κρητικού και Κώστα Ζώγα που τον είχαν επισκεφτεί.

Εξίσου μακάβρια είναι η ιστορία του Μουκαντί Τσιμάνγκα. Ο Τσιμάνγκα ήρθε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1989 για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς, με τον οποίο έλαβε μέρος στην Α΄ Εθνική της περιόδου 1989-90 (6 συμμετοχές, 1 γκολ). Παρά τον υποβιβασμό, συνέχισε στην Β΄ Εθνική με την ομάδα του Πειραιά μέχρι και το καλοκαίρι του 1991, έχοντας συνολικά 38 συμμετοχές και 2 τέρματα. Στη συνέχεια είχε ένα πολύ σύντομο πέρασμα από την Κύπρο, για να επιστρέψει ακολούθως στην Ελλάδα και την Καλαμάτα, για λογαριασμό του Π.Σ. Καλαμάτα.

Με την ομάδα της Καλαμάτας κατέκτησε την άνοδο από την Γ΄ στην Β΄ Εθνική τη σεζόν 1992-93 και το καλοκαίρι του 1993 μεταγράφηκε στον Ατρόμητο Αθηνών, με τη φανέλα του οποίου σημείωσε συνολικά 36 συμμετοχές και 1 τέρμα. Η πορεία του τερματίσθηκε στις 30-4-1995 κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Πανελευσινιακός-Ατρόμητος στο γήπεδο Ελευσίνας για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, καθώς σε διεκδίκηση της μπάλας με τον παίκτη του Πανελευσινιακού Στέλιο Βογιατζή, ο τελευταίος, απολύτως άθελά του, χτύπησε με τον αγκώνα τον Τσιμάνγκα στην καρωτίδα, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει το θάνατο από ανακοπή. Ο Τσιμάγκα ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

Μέσα στο γήπεδο, «έσβησε» στις 11 Ιανουαρίου 1992 και ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες που είχε αγωνιστεί στον Ολυμπιακό. Σε ηλικία 29 ετών είχε διαγνωστεί με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Αυτό απέτρεψε τη μεταγραφή του σε γαλλικές ομάδες που ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Γύρισε στην Αργεντινή, όπου κι εκεί τα μεγάλα κλαμπ δεν του έδωσαν συμβόλαιο. Υπέγραψε στην Βελέζ Σάρσφιλντ και σε ένα ματς με τη Ρίβερ Πλέιτ χτύπησε το κακό. Η καρδιά του «Βούβαλου» δεν άντεξε και προστέθηκε στη μακάβρια λίστα, που απαριθμεί – δυστυχώς – εκατοντάδες ποδοσφαιριστές που πέθαναν μέσα στο γήπεδο σε επαγγελματικούς αλλά κυρίως σε ερασιτεχνικούς αγώνες λόγω έλλειψης επαρκούς ιατρικού προσωπικού κι εξοπλισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.