ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Απειλούνται» με... εξαφάνιση οι Έλληνες στη Super League

«Απειλούνται» με... εξαφάνιση οι Έλληνες στη Super League
«Amber Alert» για τους Έλληνες παίκτες στη Super League

«Amber Alert» για τους Έλληνες παίκτες στη Super League

Μόλις 46 Έλληνες βρίσκονταν ανάμεσα στους 154 παίκτες που ξεκίνησαν στους επτά αγώνες της περασμένης -11ης- αγωνιστικής στην ελληνική Super League, ποσοστό 29,8% (!) επιβεβαιώνοντας τον ολοένα και... μικρότερο χώρο που αναλογεί στους Έλληνες παίκτες.

Ενισχύοντας τον εκφρασμένο -κατ' επανάληψη-, πλεόν πρώην ομοσπονδιακό προπονητή μας, Τζον Φαν΄τ Σχιπ, που ακόμα και στην ανακοίνωση της αποχώρησή του, την περασμένη Παρασκευή (26/11) τόνισε: «Πιστεύω στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ταλέντο που συνάντησα στη χώρα αλλά πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στους Έλληνες παίκτες, ώστε να παίξουν και να εξελιχθούν. Αυτό παίρνει χρόνο, πρέπει όμως περισσότεροι Έλληνες να παίζουν στη Σούπερ Λιγκ, ώστε οι μελλοντικοί προπονητές να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν».

Είναι γνωστό ότι η... παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου, δεν δημιουργεί μόνο ενδεκάδες ξένων προς τη χώρα παικτών, αλλά επίσης εθνικές ομάδες που εμφανίζουν ποδοσφαιριστές από άλλα κράτη. Η παρουσία ξένων παικτών έναντι των εγχώριων, είναι ένα φαινόμενο, που και σύνηθες είναι και ούτε μονάχα ελληνικό. Όμως δίχως αμφιβολία, η εικόνα που παρουσίασε η ελληνική Super League την προηγούμενη- 11η- αγωνιστική, δημιουργεί προβληματισμό και προκαλεί συζητήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ενδεκάδες που ξεκίνησαν την αναμέτρηση, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Βόλο (2-1), υπήρχε μόλις ένας Έλληνας (ο Ανδρέας Μπουχαλάκης), ενώ δύο ήταν (Πασχαλάκης, Μιχαϊλίδης) βρέθηκαν στη σέντρα του ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη (0-1).

Τους περισσότερους Έλληνες (12) είχε η συνάντηση Απόλλων Σμύρνης-Λαμία (0-0).

Η παρουσία των Ελλήνων παικτών στις ενδεκάδες των αγώνων της 11ης αγωνιστικής:

Αστέρας Τρίπολης (2 Έλληνες παίκτες) - Ατρόμητος (7 Έλληνες παίκτες) 6-2 σκορ

ΠΑΣ Γιάννινα (3) - ΑΕΚ (2) σκορ 1-2
Απόλλων Σμύρνης (6) -Λαμία (6) σκορ 0-0
Ολυμπιακός (1) - Βόλος (-) 2-1
ΟΦΗ (5) - Ιωνικός (5) σκορ 2-1
Παναθηναϊκός (2) - Παναιτωλικός (5) σκορ 2-0
ΠΑΟΚ (2) - Άρης (-) 0-1

Ο Άρης με 23 «λεγεωνάριους» είναι η ομάδα με τους περισσότερους ξένους στο ρόστερ της, σε σύνολο 31 παικτών, ο Βόλος έχει τους πιο λίγους Έλληνες (7), ενώ η Λαμία με 9 ξένους - σε σύνολο 29 παικτών-είναι η πιο «ελληνική» ομάδα.

Γεγονός είναι ότι περισσότερη από τη μισή ελληνική Super League, δεν μιλάει...ελληνικά. Για την ακρίβεια το 56,5% (230 παίκτες) είναι ξένοι απέναντι σε 44,5% των Ελλήνων (189 παίκτες) στο σύνολο των 419 παικτών.

Μάλιστα είναι στην 9η θέση της σχετικής κατάταξης σε όλη την Ευρώπη, με την πρώτη θέση να έχει το πρωτάθλημα της Ανδόρα με 63,7% παρουσίας ξένων στις ομάδες, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt.

Πάντως στους προπονητές, οι Έλληνες υπερισχύουν των ξένων (8 έναντι 6).

Ο πίνακας, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα transfermarkt των 14 ομάδων της Super League, με τον αριθμό παικτών και τους Έλληνες παίκτες:

Άρης 31 παίκτες - 8 Έλληνες

ΠΑΟΚ 30 - 8

Ολυμπιακός 32 - 11

Αστέρα Τρίπολης 37 - 16

ΑΕΚ 28 - 9

Βόλος 26 - 7

Παναθηναϊκός 34 - 16

Ιωνικός 31 - 16

Απόλλων Σμύρνης 26 - 11

ΟΦΗ 31 - 17

Παναιτωλικός 28 - 15

ΠΑΣ Γιάννινα 27 - 16

Ατρόμητος 29 - 19

Λαμία 29 - 20

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Αθήνα: Εξετάζονται δύο νέα ύποπτα κρούσματα «Όμικρον»

Big Brother: Ο Παναγιώτης Πέτσας έκανε πρόταση γάμου στην Ανχελίτα και εκείνη αρνήθηκε (videos)

Εφιάλτης για ανήλικη στην Αμαλιάδα: Για τρία χρόνια τη βίαζε ο θείος και ο αδερφός της