ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μεταγραφές: Έρχονται κινήσεις-έκπληξη με Έλληνες παίκτες

Μεταγραφές: Έρχονται κινήσεις-έκπληξη με Έλληνες παίκτες

Η ανάγκη των «μεγάλων» ομάδων για επιπλέον ελληνικό στοιχείο, το οποίο χρειάζεται και για τη λίστα της UEFA όσων συνεχίσουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, φέρνει μεταγραφές ταλέντων απ’ τη χώρα μας.

Η διαδικασία της δήλωσης της λίστας παικτών που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε ομάδα για τις διοργανώσεις της UEFA, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Αιτία είναι η έλλειψη Ελλήνων ποδοσφαιριστών στα ρόστερ των κορυφαίων συλλόγων μας, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έχει ως όρο την ύπαρξη τουλάχιστον 8 γηγενών στην Α’ λίστα.

Πώς ορίζεται ο γηγενής; Σύμφωνα με την UEFA είναι αυτός που απ’ τα 15 έως τα 21 του χρόνια, είχε προπονηθεί για τουλάχιστον 3 χρόνια σε ελληνική ομάδα. Για παράδειγμα ο Ζέκα που έχει πάρει ελληνικό διαβατήριο, δεν θεωρείται γηγενής επειδή ποδοσφαιρικά μεγάλωσε στην Πορτογαλία και ήρθε με μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.

Η συγκεκριμένη συνθήκη ταλαιπωρεί αρκετά τις ομάδες μας, απλά δεν έχει φανεί τόσο έντονα λόγω της έλλειψης μεγάλης και καλής ευρωπαϊκής παρουσίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε αποκλεισμούς από νωρίς, οπότε δεν απασχολούσε έντονα. Τώρα που υπάρχουν βλέψεις να προχωρήσουν τα σωματεία της χώρας μας (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Άρης είναι στην Ευρώπη) είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση με ελληνικό στοιχείο.

Έτσι, ο ένας μήνας και κάτι που απομένει για τη μεταγραφική περίοδο, αναμένεται να έχει εκπλήξεις αναφορικά με τις κινήσεις που θα γίνουν. Δεν είναι τυχαίο πως τον τελευταίο καιρό ακούγονται ολοένα και περισσότερο Έλληνες παίκτες. Ο Αλεξανδρόπουλος συνδέθηκε με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ο Σιώπης με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ λίγες εβδομάδες πριν είχε γραφτεί και για Παναθηναϊκό.

Σημαντικές προσθήκες Ελλήνων παικτών δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, πέραν της επένδυσης της ΑΕΚ με τον Πήλιο. Είναι σίγουρο πάντως, πως θα ακολουθήσουν ενισχύσεις με ελληνικό στοιχείο στα ρόστερ των ομάδων μας. Η δυσκολία που συναντούν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι τώρα, είναι η άρνηση των Ελλήνων να επιστρέψουν στο εγχώριο πρωτάθλημα, προτιμώντας να συνεχίσουν στο εξωτερικό. Όμως μέχρι τέλος Αυγούστου πολλά μπορεί να αλλάξουν, ειδικά αν κάποια παιδιά διαπιστώσουν πως δε θα έχουν πολλές αγωνιστικές ευκαιρίες.