ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 - Εθνική Ελλάδας: «Δυο νίκες και πρόκριση»

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 - Εθνική Ελλάδας: «Δυο νίκες και πρόκριση»

Σίγουροι πως η Εθνική Ελλάδας θα εμφανιστεί αντάξια των προσδοκιών εμφανίστηκαν τόσο ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης όσο και ο Στέφανος Καπίνο.

Στένεψαν τα περιθώρια για την Εθνική ομάδα της Ελλάδας μετά την ήττα της στην πρεμιέρα από την Κολομβία. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς μας δεν πιστεύουν πως έχει χαθεί κάτι, τονίζοντας πως οι ελπίδες πρόκρισης παραμένουν καθώς με δύο νίκες θα βρεθούμε στους «16» της διοργάνωσης.

Για την πνευματική και σωματική κατάσταση της ομάδας ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, είπε: «Είμαστε σε καλή κατάσταση. Έχουμε ξεπεράσει ήδη το άτυχο αποτέλεσμα της πρεμιέρας και επικεντρωνόμαστε καθαρά στο επόμενο παιχνίδι που είναι κομβικής σημασίας. Ευελπιστούμε να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε μία δυνατή ομάδα».

Από την πλευρά του ο Στέφανος Καπίνο, είπε: «Συμφωνώ με αυτά που είπε ο Σάλπι. Ξεπεράσαμε το ατυχές αποτέλεσμα. Επικεντρωνόμαστε για το παιχνίδι της Πέμπτης. Πιστεύω θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών».

Για τις συνθήκες στο Αρακαζού και τη φιλοξενία των ανθρώπων της πόλης ο Σαλπιγγίδης υποστήριξε: «Είναι πολύ φιλικοί και χαρούμενοι. Το αντιλαμβανόμαστε αυτό από τις εκδηλώσεις προς τα πρόσωπά μας. Αυτό μας χαροποιεί και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Η φιλοξενία είναι εξαίρετη και οι συνθήκες είναι πολύ καλές για να περάσουν οι μέρες στο Αρακαζού. Δεν είναι το πιο εύκολο να είσαι πάντα σε ένα συγκεκριμένο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού, είπε επί του θέματος: «Συμφωνώ με τον Δημήτρη. Ο κόσμος είναι θερμός και μας έχει αγκαλιάσει από το πρώτο λεπτό εδώ. Είναι σημαντικό γιατί βρισκόμαστε αρκετές ημέρες εδώ. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Για τις δηλώσεις του Χόντα που είπε ότι η Ελλάδα σεβάστηκε περισσότερο την Κολομβία, ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, τόνισε: «Δεν νομίζω πως πρέπει να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία και να απαντάμε σε άλλες δηλώσεις. Σεβόμαστε όλους τους παίκτες. Ζούμε σε μία κοινωνία που υπάρχει το ελεύθερο να λέει ο καθένας ότι θέλει. Επίσης και εμείς δεν θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτό. Με όλο το σεβασμό στον συγκεκριμένο παίκτη και όλη την ομάδα της Ιαπωνίας».

Ο Στέφανος Καπίνο, ακολούθησε τις δηλώσεις του Σαλπιγγίδη: «Θα ακολουθήσω τα λόγια του Δημήτρη. Δεν θα ήθελα να πω κάτι πάνω σε αυτό».

Για τη σημαντικότητα της αναμέτρησης και αν αυτός που σκοράρει πρώτος θα έχει το προβάδισμα ο Σαλπιγγίδης, τόνισε: «Σε θεωρητικό επίπεδο συμφωνώ. Από εκεί και πέρα, μέχρι και σήμερα υπήρξαν αποτελέσματα με ανατροπές. Άρα μπορεί να συμβεί, αλλά σε πρακτικό το ποιος θα σκοράρει πρώτος δεν έχει σημασία. Όλα μπορούν να γυρίσουν».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Καπίνο: «Όποιος σκοράρει πρώτος έχει το πλεονέκτημα. Είναι 90 λεπτά και πολλά μπορούν να συμβούν. Ωστόσο δεν τελειώνει κάτι από ένα γκολ και πάντα μπορείς να ανατρέψεις την κατάσταση».

Για το ότι η Ιαπωνία δέχτηκε δύο γκολ από τα αριστερά και αν αυτό θα είναι το κλειδί για το επόμενο παιχνίδι, ο Σαλπιγγίδης, είπε: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών. Για να μπει κάποιο γκολ πρέπει να γίνουν λάθη. Αυτό δεν μαρτυράει πως η πλευρά όπου μπήκε το γκολ υπάρχει και η αδυναμία. Ήταν απλά μία σύμπτωση, γιατί η Ιαπωνία είναι μία αξιόλογη ομάδα που τρέχει 90 λεπτά και έχει εξαιρετική αλληλοκάλυψη. Είναι φυσικό να μπουν κάπως γκολ και δεν θεωρώ πως αυτό είναι το αδύνατο σημείο της ομάδας».

Για το πώς αισθάνονται δύο μέρες πριν το παιχνίδι, ο Καπίνο ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πούμε τι συζητάμε. Είμαστε σε καλή κατάσταση και δουλεύουμε για αυτό το παιχνίδι. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν τόσο δυνατό αντίπαλο».

Για τα πρώτο μας γκολ στο Μουντιάλ και τι λείπει από την επίθεσή μας ο Σαλπιγγίδης, τόνισε: «Θεωρώ ότι αυτό που μας έλειπε ήταν η τύχη. Δημιουργήσαμε αρκετές ευκαιρίες και δεν καταφέραμε να πετύχουμε πολλά γκολ. Από εκεί και πέρα, η ομάδα αφού δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες, θα έρθει και το γκολ. Σίγουρα μας προβληματίζει, αλλά έχουμε και το θετικό. Εφόσον δημιουργούνται οι ευκαιρίες ακολουθούν και τα γκολ.

Για την ανοδική πορεία της καριέρας του Στέφανου Καπίνο, ο νεαρός γκολκίπερ, είπε: «Είμαι χαρούμενος που είμαι σε όλες τις διοργανώσεις με όλα τα κλιμάκια της Εθνικής και βρίσκομαι τώρα εδώ. Βήμα - βήμα προσπαθώ να χαρώ το Μουντιάλ που είναι πρωτόγνωρο για εμένα. Συνεχίζω να δουλεύω για να βρεθώ όσο πιο ψηλά μπορώ και να βρεθώ και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις».

Για το ποια είναι η ισχυρή ομάδα του ομίλου ο Σαλπιγγίδης είπε: «Κοιτώντας τα πρώτα παιχνίδια, θεωρώ πως το προβάδισμα είναι στις ομάδες που κέρδισαν γιατί θέλουν ακόμα μία νίκη. Δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα όμως. Και εμείς και η Ιαπωνία είμαστε καλές ομάδες. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο φαβορί».

Ο Καπίνο είπε αναφορικά με αυτό: «Συμφωνώ. Είναι ένας ισορροπημένος όμιλος. Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Ελπίζω να τα καταφέρουμε εμείς, ξεκινώντας από το παιχνίδι της Πέμπτης».

Για το τι θα ήθελαν στο άλλο παιχνίδι, ο Σαλπιγγίδης είπε: «Ελπίζω πως εξαρτόμαστε από εμάς. Με δύο νίκες περνάμε. Επικεντρωνόμαστε μόνο στο παιχνίδι μας. Δεν θα έχει σημασία το άλλο ματς αν πάρουμε τη νίκη. Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν η ισοπαλία και εφόσον κερδίζαμε να είχαμε πιθανότητες ακόμα και γα την πρωτιά. Δεν έχει σημασία όμως αν είσαι πρώτος ή δεύτερος, γιατί όλες οι ομάδες είναι μεγάλα μεγέθη».

Για το αν θα κοστίσουν τα τρία γκολ που δεχτήκαμε ο παίκτης του ΠΑΟΚ, είπε: «Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Αν συμβεί, απλά έτσι θα ήθελε να γίνει. Δεν θα θέσουμε τους εαυτούς μας εκτός διοργάνωσης λόγω της ήττας. Αν κοστίσει δυστυχώς θα μείνουμε έξω επειδή δεχτήκαμε τρία γκολ. Δεν πρέπει να καταδικάσουμε την ομάδα. Έγινε και προχωράμε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο».

Πως βλέπουν τις εκπλήξεις και τα πολλά γκολ μέχρι στιγμής ο Καπίνο είπε: «Παντού υπάρχουν εκπλήξεις. Δεν περίμενα η Ισπανία να φάει πέντε γκολ, αλλά έγινε. Πάντα συμβαίνουν αυτά στα επόμενα παιχνίδια η Ουρουγουάη για παράδειγμα μπορεί να κερδίσει και να περάσει».

Ο Σαλπιγγίδης είπε για τις εκπλήξεις: «Το ποδόσφαιρο είναι το ομορφότερο άθλημα και είναι ωραίες οι εκπλήξεις όπως έγινε με την Ισπανία. Πραγματικά αυτό που θεωρείται έκπληξη είναι και η ομορφιά του αθλήματος. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα με ένα άτυχο αποτέλεσμα. Μιλάμε για καλές ομάδες με υψηλό επίπεδο. Από εκεί και πέρα όπως είπα, αν θες τα ισοπεδώνεις όλα ή τα βλέπεις πιο ποδοσφαιρικά και σφαιρικά. Έτσι, το απολαμβάνεις. Είναι καλό να αγαπάμε τη χώρα μας αλλά ο οπαδισμός οδηγάει σε κάτι άσχημο. Προσπαθώ να κρατήσω τη θετική πλευρά. Να βλέπω το ποδόσφαιρο και να αφήνω όλα τα άλλα στην άκρη».

Για την ανάλογη κατάσταση στο 2010 και αν περνάει από το μυαλό τους κάτι ανάλογο με νέα νίκη επί της Ιαπωνίας ο Σαλπιγγίδης τόνισε: «Πιστεύουμε όλη στη νίκη. Σε αυτό έχουμε επικεντρωθεί και αν δεν το πιστεύαμε δεν θα ήμασταν εδώ. Δεν τελείωσε τίποτα μετά την ήττα μας. Θα κοιτάξουμε να πάρουμε τις δύο νίκες. Αν δεν τα καταφέρουμε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως έχει».

Για το αν η ισοπαλία θα είναι καταδικαστική και αν προς το τέλος θα πάμε για την νίκη ο Καπίνο είπε: «Δεν ξέρω πόσο καταδικαστικό θα είναι. Αν δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα των άλλων αγώνων δεν μπορώ να πω κάτι. Ελπίζω να κερδίζουμε από την αρχή».

Ο Σαλπιγγίδης πρόσθεσε: «Έχουμε σκοπό να πάμε για δύο νίκες. Με τέσσερις πόντους δεν ξέρω αν περνάμε. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Θέλουμε δυο καλά παιχνίδια και να δούμε αν καταφέραμε να προκριθούμε ή όχι».

Για την κακή παράδοση με τους Ασιάτες και αν έχει κάτι το στυλ τους που μας δυσκολεύει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ανέφερε: «Θεωρώ πως είναι συμπτωματικό. Ακόμα και όταν δημιουργείται μία παράδοση μπορεί να είναι τυχαία. Δεν παίζουμε συχνά με τέτοιου είδους ομάδες. Αν γινόταν σε 30 παιχνίδια κάτι θα συνέβαινε. Αλλά σε έξι παιχνίδια δεν βγαίνει συμπέρασμα. Οι ομάδες αυτές είναι πολύ πειθαρχημένες και τρέχουν πολύ και αυτό είναι το δυνατό τους σημείο. Δεν έχεις τόσες πολλές ομάδες στην Ευρώπη που είναι ανάλογου στυλ. Εμείς θέλουμε να σπάσουμε την παράδοση».

Αν οι παλιοί έχουν αναλάβει να ανεβάσουν το ηθικό των νεότερων ο... παλιός «Σάλπι» τόνισε: «Θεωρώ πως αν είσαι έξω τα βλέπεις διαφορετικά. Όλα τα παιδιά γνωρίζουν που βρίσκονται και είναι δίκαια εδώ. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Οι παλιοί σίγουρα έχουν διαφορετικό ρόλο. Είμαστε μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψεις των άλλων. Έχουμε όλοι τις ίδιες σκέψεις. Από εκεί και πέρα, πιστεύω πως θα είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την Ιαπωνία και τις απαιτήσεις που θα έχει αυτός ο αγώνας».

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: «Γυαλίζει» το μάτι των Φορλάν και Σουάρες

Μουντιάλ 2014: «Η Ελλάδα θα παίξει επιθετικά»