ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ 2018 - Μάχη «Τιτάνων»: Σουηδία - Αγγλία και Ρωσία - Κροατία (vid)

Μουντιάλ 2018 - Μάχη «Τιτάνων»: Σουηδία - Αγγλία και Ρωσία - Κροατία (vid)

Μουντιάλ 2018 | Ειδήσεις: Μπορεί οι Βέλγοι να «καθάρισαν» το βράδυ της Παρασκευής (06/07/2018) την Εθνική Βραζιλίας με σκορ 2-1, όμως τα σημερινά ματς είναι εκείνα που κρύβουν έντονες συγκινήσεις και σίγουρα έχουν «άρωμα» ευρωπαϊκό.

ΤΙ ΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ – Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

Δείτε το βίντεο:

Σουηδία - Αγγλία

Στις 17:00 η Σουηδία αντιμετωπίζει την Αγγλία σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ντέρμπι κορυφής. Οι «κυανοκίτρινοι» μετά τη νίκη τους με 1-0 στη φάση των 16 εναντίον της Ελβετίας θέλουν τη νίκη, για να γράψουν τη δική τους ιστορία στα χρονικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Από την άλλη πλευρά, τα «λιοντάρια» της Αγγλίας δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία να «καθαρίσουν» το παιχνίδι και να στεφθούν ξανά πρωταθλητές κόσμου, όπως το 1966.

Η Αγγλία έρχεται από ένα δύσκολο παιχνίδι με την Κολομβία στη φάση των 16, το οποίο κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι με σκορ 3-4. Στο ματς αυτό διαλύθηκε και μια «κατάρα» πολλών ετών που ήθελε τους Άγγλους να χάνουν την πρόκριση από τη βούλα της μικρής περιοχής.

Το παιχνίδι πραγματοποιείται στην Αρένα της Σαμάρα και αυτή θα είναι η 25η αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες. Σε σύνολο 24 αγώνων, η Αγγλία έχει κερδίσει τους οκτώ και η Σουηδία τους επτά, ενώ έχουν σημειωθεί εννέα ισοπαλίες.

Οι δύο προηγούμενες αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο είχαν λήξει ισόπαλες (1-1 το 2002 και 2-2 το 2006) και ήταν αμφότερες στη φάση τω ν ομίλων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Σουηδία, θα μπορούσε να γίνει η τρίτη ομάδα που κερδίζει την Αγγλία στο Μουντιάλ και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα , μετά τη Γερμανία και την Ελβετία. Υπενθυμίζεται ότι η Αγγλία είχε κερδίσει τους Σουηδία με σκορ 3-2 στο Euro 2012.

Είναι η πέμπτη φορά που οι Σουηδοί αγωνίζονται σε προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου – σε τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες συμμετοχές προκρίθηκε στον ημιτελικό (1938, 1958 και 1994) ενώ το 1934 αποκλείστηκε από τη Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά η Αγγλία προκρίθηκε σε προημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά από το 2006, όταν και είχε ηττηθεί στα πέναλτι από την Πορτογαλία. Η τελευταία φορά που είχε προκριθεί σε τελικό ήταν το 1990, όταν είχε νικήσει το Καμερούν με σκορ 3-2.

Ρωσία – Κροατία

Τη δική του, όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει και το ματς ανάμεσα στη διοργανώτρια Ρωσία, η οποία στις 21:00 ώρα Ελλάδας αντιμετωπίζει την ενισχυμένη Κροατία.

Το παιχνίδι πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Στάδιο Φιστ, με τη «Sbornaya» (σ.σ. το παρατσούκλι της εθνικής Ρωσίας) να έχει κάνει την έκπληξη, αποκλείοντας στη φάση των 16 και στη διαδικασία των πέναλτι την κυπελλούχο Ισπανία με σκορ 3-4.

Από την άλλη πλευρά, οι «Vatreni» (σ.σ. οι «Φλογεροί») της Κροατίας πέρασαν κι εκείνοι δύσκολα στους 16 κόντρα στην εθνική Δανίας, σε έναν αγώνα που και αυτός κρίθηκε στα πέναλτι με τελικό σκορ 3-2.

Σε ό,τι αφορά την προϊστορία των δύο ομάδων, Ρωσία και Κροατία έχουν έρθει αντιμέτωπες τρεις φορές κατά το παρελθόν. Δύο από αυτές έληξαν χωρίς σκορ στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2008. Η Κροατία νίκησε στην άλλη αναμέτρηση τον Νοέμβριο του 2015 με 3-1 σε φιλικό παιχνίδι στο Ροστόφ. Ο Μάριο Μάντζουκιτς σημείωσε το τρίτο γκολ της Κροατίας.

Η Ρωσία έφτασε σε προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης – ως ΕΣΣΔ έφτασε σε προημιτελικό σε τέσσερα διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα από το 1958 ως το 1970.

Η Κροατία νίκησε στον μοναδικό άλλο προημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας της τη Γερμανία το 1998, προκρίθηκε στον ημιτελικό και εκεί αποκλείστηκε.

Οι πέντε τελευταίες διοργανώτριες χώρες που έφτασαν σε προημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκρίθηκαν στον ημιτελικό (Ιταλία 1990, Γαλλία 1998, Νότια Κορέα 2002, Γερμανία 2006 και Βραζιλία 2014).

Η Κροατία έχει πετύχει τόσα γκολ σε τέσσερα παιχνίδια στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο (8) όσα πέτυχε σε έξι παιχνίδια και στις προηγούμενες συμμετοχές της σε Μουντιάλ, το 2006 και το 2014.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Newsbomb.gr