ΣΠΟΡ

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Αιχμάλωτος» στην Αυστραλία μέχρι τη Δευτέρα

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Αιχμάλωτος» στην Αυστραλία μέχρι τη Δευτέρα

Δεν έχει τέλος η περιπέτεια που βιώνει ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία καθώς οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να τον κρατήσουν «αιχμάλωτο» μέχρι την Δευτέρα

Συνεχίζεται η περιπέτεια του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία καθώς μετά τις αρκετές ώρες που βρέθηκε αποκλεισμένος στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης πλέον του γνωστοποιήθηκε ότι θα παραμείνει σε κέντρο για μετανάστες μέχρι τη Δευτέρα όποτε θα εκδικαστεί η έφεση που άσκησαν οι δικηγόροι του κατά της απόφασης να απελαθεί αφού κρίθηκε άκυρη η αίτηση για βίζα που υπέβαλε στις αυστραλιανές αρχές.

Σύμφωνα με την Daily Mail ο δικαστής Άντονι Κέλι που χειρίζεται την υπόθεση ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Αυστραλίας).

Όπως μεταδίδει το ABC ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το δικαστήριο είναι αν ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα έχει πρόσβαση σε γήπεδο τένις κατά την «κράτησή» του εγείροντας ερωτήματα για το πόσο διάστημα είναι διατεθειμένος να περιμένει μέχρι να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεσή του.

Η περιπέτεια για τον Νόβακ Τζόκοβιτς προκάλεσε μέχρι και μίνι διπλωματικό επεισόδιο με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, να ανταλλάσσει βαριές κουβέντες με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον.

Νόβακ Τζόκοβιτς: «Κρατούμενος» σε κέντρο για μετανάστες

Ο θρυλικός Σέρβος τενίστας έφτασε στη χώρα για να αγωνιστεί στο Australian Open, το οποίο έχει κατακτήσει εννιά φορές, ωστόσο δεν θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, καθώς οι αρχές της Αυστραλίας απέρριψαν τη visa του και του ζήτησαν να φύγει από τη Μελβούρνη άμεσα, στη διάρκεια της ημέρας.

Όπως αναφέρουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού, οι Αρχές της Μελβούρνης μετέφεραν τον «Νόλε» σε ξενοδοχείο στην περιοχή Κάρλτον, με media της χώρας να υποστηρίζουν ότι σε αυτό το ξενοδοχείο μένουν 46 μετανάστες.

Δημοσιογράφος του «Guardian Australia» δημοσίευσε φωτογραφίες από τον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου, στις οποίες φαίνονται τα μηνύματα «περάστε εντός, ελεύθερα βασανιστήρια» και «30 άνθρωποι βασανίζονται για 3089 ημέρες, όλοι τους κάτω από 35 ετών».

Το χρονικό του διπλωματικού θρίλερ

Η είδηση ότι ο Τζόκοβιτς θα δώσει κανονικά το «παρών» στο πρώτο major τουρνουά της χρονιάς προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στην Αυστραλία, όπου οι κάτοικοι βρίσκονται σε αυστηρό lockdown. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας έκαναν λόγο για… αστείο κι ότι ο Τζόκοβιτς «από Νο1 στον κόσμο, έγινε Νο1 κίνδυνος».

Ο Σέρβος σούπερ σταρ παρά το γεγονός πως δεν έχει εμβολιαστεί και παρότι τα πρωτόκολλα της Αυστραλίας για τους ταξιδιώτες είναι ιδιαίτερα αυστηρά, θεώρησε ότι η χορήγηση άδειας εξαίρεσης για μη εμβολιασμένους που του χορηγήθηκε θα μπορέσει τελικά να δώσει το «εισιτήριο» για να μπει στη χώρα.

Την Τρίτη (4/1), ο «Νόλε» γνωστοποίησε με μήνυμα του στο Instagram ότι έλαβε ιατρική εξαίρεση, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι: «Πέρασα φανταστικό και ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μου κατά τη διάρκεια του διαλείμματος που είχα και σήμερα πάω στην Αυστραλία με άδεια ιατρικής εξαίρεσης». Το συγκεκριμένο ποστάρισμα ήταν η αφετηρία, ενός ταξιδιού που πλέον έχει εξελιχθεί σε «θρίλερ»

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, μιλώντας για το θέμα ανέφερε ότι ο Τζόκοβιτς θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει πραγματική ιατρική εξαίρεση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει το επόμενο αεροπλάνο και θα γυρίσει σπίτι του! Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής αγώνων του Australian Open, Κρεγκ Τάιλι, ουσιαστικά έριξε το… μπαλάκι στον Τζόκοβιτς. «Κατανοούμε πλήρως την αναστάτωση όλων καθώς είναι γνωστές οι απόψεις του Νόβακ σχετικά με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, εναπόκειται σε αυτόν να συζητήσει δημόσια για την κατάστασή του και για τους λόγους που πήρε την εξαίρεση. Εμείς δεν είμαστε σε θέση, δεν είναι και νόμιμο, να αποκαλύψουμε τους λόγους και να δημοσιοποιήσουμε ιατρικές πληροφορίες», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η ιατρική εξαίρεση δόθηκε, μετά από εξέταση στοιχείων και δεδομένων.

Η άφιξη του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία ήταν επεισοδιακή, καθώς όπως αποδείχθηκε η ομάδα του Σέρβου είχε καταθέσει αίτημα για λάθος βίζα κι όχι για εκείνη που αφορά την ιατρική εξαίρεση που του δόθηκε. Μόλις, λοιπόν, έφτασε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, οι άνθρωποι της ασφαλείας τον σταμάτησαν και τουλάχιστον προς το παρόν του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα!

Ο πατέρας του «Νόλε», Σερτζάν Τζόκοβιτς μιλώντας στο B92 αποκάλυψε ότι ο γιος του βρίσκεται υπό κράτηση και σε απομόνωση, με δύο αστυνομικούς να είναι ακριβώς έξω από την αίθουσα.

Το θέμα πήρε αστραπιαία μεγάλες διαστάσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς ήταν έξαλλος επειδή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τις αρχές της Αυστραλίας κι ειδικότερα με το αντίστοιχο υπουργείο στην Καμπέρα. Μάλιστα, γι’ αυτό τον λόγο κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Βελιγράδι, Ντάνιελ Έμερι, ενώ παράλληλα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, μέσω της οποίας απαιτεί να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο Τζόκοβιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς σε δήλωση του ανέφερε: «Μόλις μίλησα με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο τηλέφωνο. Του είπα ότι όλη η Σερβία είναι μαζί του, τον ενημέρωσα πως οι αρχές της χώρας κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει η παρενόχλησή του το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, η Σερβία θα παλέψει για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, για την δικαιοσύνη και την αλήθεια. Παρεμπιπτόντως, ο Νόβακ είναι καλά, δυνατός, ακριβώς όπως τον γνωρίζουμε»

Μέσα στον χαμό που έχει προκληθεί, ο πατέρας του «Νόλε», Σερτζάν Τζόκοβιτς «ξέσπασε», προχωρώντας σε νέες δηλώσεις που σίγουρα προκάλεσαν αίσθηση. Συγκεκριμένα, κάλεσε τους Σέρβους να είναι έτοιμοι, ώστε να κατέβουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει, τον κρατούν αιχμάλωτο εδώ και πολλές ώρες. Δεν είναι μια μάχη για τον Νόβακ αυτή, είναι μία μάχη για την ελευθερία του κόσμου! Είναι μία μάχη για όλο τον κόσμο. Αν δεν τον απελευθερώσουν μέσα στην επόμενη μισή ώρα, ετοιμαστείτε να κατέβουμε στους δρόμους. Είναι μία μάχη για όλους μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Survivor αποχώρηση: Δεν ξανάγινε! Η ανακοίνωση του Λιανού που «μούδιασε» τους παίκτες (videos)

Νόβακ Τζόκοβιτς: Βαριές κουβέντες από Σερβία και Αυστραλία μετά το θρίλερ για την απέλασή του

Προκλητικός Βασιλακόπουλος: Είναι υποχρεωτικότητα αυτή; Να παρακρατούνται τα 100 ευρώ από τη σύνταξη

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Τι σχέση είχε με την Καρολάιν και τον Αναγνωστόπουλο - Πώς γνωρίζονταν