Εμμανουέλα Κατζουράκη
ΣΠΟΡ

Εμμανουέλα Κατζουράκη: Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σκοποβολής στο Newsbomb.gr

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη μας έκανε περήφανους κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής και παίρνοντας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η αθλήτρια ανοίγει την καρδιά της στο Newsbomb.gr και μιλάει για τα συναισθήματά της μετά τις δύο σημαντικές διακρίσεις, τις δυσκολίες που ξεπέρασε αλλά και τις θυσίες που χρειάζεται να κάνει για να πετυχαίνει τους στόχους της.

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη έκανε την Ελλάδα υπερήφανη κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής στο Μπακού και παίρνοντας την μεγαλύτερη πρόκριση στη ζωή της, εκείνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Η Εμμανουέλα ακούστηκε πολλές φορές φέτος, όχι μόνο για την σκοποβολή αλλά επειδή ήταν μέσα στη μοιραία αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε στα Τέμπη. Η ίδια έβαλε τέλος στις στενάχωρες στιγμές που έζησε και συγκεντρώθηκε στον στόχο της, τον οποίο και κατάφερε μέσα από πολλή προετοιμασία και θυσίες.

Τώρα ξεκουράζεται και σε λίγο καιρό αρχίζει η σκληρή δουλειά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί η σχολή της στη Φαρμακευτική να έχει πάει λίγο πίσω και μπορεί να μην βρίσκεται κοντά στην οικογένειά της, όμως στο τέλος οι κόποι ανταμείβονται και αυτό της δίνει δύναμη να συνεχίζει.

Η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια ανοίγει την καρδιά της στο Newsbomb.gr και μιλάει για τα συναισθήματά της από το χάλκινο μετάλλιο και την πρόκριση, για τις δυσκολίες που πέρασε, για την σκοποβολή και την επιλογή να ακολουθήσει ένα «ανδροκρατούμενο» άθλημα αλλά και τις θυσίες που κάνει για να συνδυάζει σπουδές, οικογένεια και πρωταθλητισμό.

Πώς νιώθεις μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκοποβολής στο σκιτ, το οποίο ήρθε μετά από σασπένς και αγωνία για την πρόκριση;

Το 123/125 είναι πολύ μεγάλο νούμερο ειδικά για γυναίκες. Είναι το ατομικό μου και το πανελλήνιο ρεκόρ ήταν αρκετό για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επειδή τελείωσα πρώτη από όλες τις γυναίκες έπρεπε να περιμένουμε τα αποτελέσματα των υπολοίπων. Στον τελικό ήταν τρεις Αμερικανίδες που είχαν κάρτα. Έπαιρνα σίγουρα κάρτα αλλά ήμασταν πολλές ώρες πάνω - κάτω για να βλέπουμε τα αποτελέσματα. Μετά το νούμερο 123 ήξερα ότι έχω μπει τελικό. Ακόμα και αν δεν έπαιρνα την κάρτα, πριν τον τελικό ήξερα ότι μπορώ να την πάρω. Κάνω πολύ δυνατούς τελικούς ήξερα ότι μπορώ.

Επειδή ήταν όλες οι μέρες πολύ συναισθηματικά φορτισμένες, όλο το σκοπευτήριο ήταν σε ένταση. Μετά τον τελικό έσβησα. Δεν υπήρχε σκέψη στο μυαλό μου. Στο βάθρο ήμουν άδεια, περίμενα απλά να ακούσω το όνομά μου, να ανέβω στο βάθρο, να πάρω το μετάλλιο και να το δεχθώ. Προσπαθούσα να το εμπεδώσω. Δεν με είχαν αφήσει καθόλου. Μετά τον τελικό είχαμε λίγο τρέξιμο, οπότε δεν είχα κάτσει, ήμουν ακόμα λίγο μουδιασμένη. Τις τελευταίες ημέρες το έχω αποδεχθεί, είμαι σε περίοδο που προσπαθώ να χαλαρώσω.

Εξασφάλισες τη συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Ποιος είναι ο στόχος σου στη μεγαλύτερη διοργάνωση παγκοσμίως;

Δεν θεωρώ ότι θα μου αρκούσε απλά η συμμετοχή. Είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα, είμαι χαρούμενη που έχω κάνει το βήμα αυτό, αλλά θέλω πάρα πολύ να καταφέρω κάτι στους Ολυμπιακούς. Σε όλους τους αγώνες κυνηγάμε μετάλλιο, έναν καλό προκριματικό για να μπούμε τελικό. Θέλω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

Υπήρξαν δυσκολίες στη φετινή χρονιά. Πώς τις ξεπέρασες και κατάφερες τόσο σημαντικές διακρίσεις;

Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά και με τον περίγυρό μου γενικά. Ήταν μια χρονιά με λύπες και χαρές και πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Ήταν λίγο ιδιαίτερη χρονιά που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, δεν ήταν εύκολα. Το κίνητρο δεν ήταν μόνο η επιρροή του περιβάλλοντος, δεν θεωρώ ότι είχα στο μυαλό μου την επιλογή να σταματήσω, δεν ήταν κάτι που θα ήθελα. Πάντα είχαμε deadlines σε χαρές και λύπες, οπότε πολύ απλά δεν σταματούσα να κυνηγάω αυτό που κάνω.

Το σκιτ στην σκοποβολή δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα, ωστόσο έρχονται επιτυχίες για τη χώρα μας από νέους αθλητές όπως εσύ. Πώς σε κέρδισε το συγκεκριμένο άθλημα και πώς ακριβώς προπονείσαι πάνω σε αυτό. Τι περιλαμβάνει η προπόνησή σου;

Οι περισσότεροι που ξεκινούν με σκοποβολή έχουν κάποια επαφή με κυνήγι και βρίσκονται σε σκοπευτήριο για να δοκιμάσουν όπλα για κυνήγι και εκεί γνωρίζουν το άθλημα ή είναι παιδιά σκοπευτών. Εγώ δεν είχα κάτι από τα δύο. Στα 14 μου ειλικρινά ήταν θέμα περιέργειας, τι είναι το όπλο, πώς δουλεύεις και πώς μπορείς να ρίξεις. Πίεσα τους γονείς μου και με πήγαν σε σκοπευτήριο. Δοκίμασα αρχικά πιστόλι, δεν μου έκανε τρομερή εντύπωση. Κατέβηκα στο δίκαννο και τον πήλινο στόχο. Έχω δοκιμάσει πολλά αθλήματα. Αυτό που ένιωσα με τον πήλινο στόχο δεν το έχω ξανανιώσει. Βοήθησε και ο προπονητής μου, Γιώργος Σαλαβαντάκης για να το αγαπήσω. Στην αρχή δεν ήξερε αν ήθελε να με αναλάβει, ήμουν 14 και αδύναμη για το δίκαννο αλλά είδε ότι συγκινήθηκα με αυτό που δοκίμασα. Μίλησε με τη μαμά μου και με εμένα και είπε «οκέι εντάξει το ξεκινάμε».

Όταν ξεκίνησα εγώ ήμασταν όλες και όλες τρεις κοπέλες. Τώρα οι κοπέλες που ρίχναμε μαζί σταμάτησαν και οι δύο. Σιγά σιγά πλέον έρχονται κορίτσια στο σκοπευτήριο. Στα Χανιά είναι δύο ακόμα κοπέλες που ασχολούνται, για τις οποίες έχουμε ελπίδες ότι θα κάνουν πολλά. Σιγά σιγά εμφανίζονται και άλλα κορίτσια που ασχολούνται.

Ήσουν μια γυναίκα ανάμεσα σε άνδρες. Δέχθηκες συμπεριφορές μισογυνισμού;

Ήμουν 14 χρόνων σε έναν χώρο που ήταν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες. Υπήρχαν μόνο δύο κοπέλες μεγαλύτερης ηλικίας. Όλοι οι άνδρες ήταν γύρω μου μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν υπήρχε ούτε ίδια επικοινωνία, ούτε η κατανόηση που θα έπρεπε. Έχω χαρεί πολύ που έχουν αλλάξει τα πράγματα, έχω χαρεί που έχει αλλάξει η στάση του κόσμου σε οποιαδήποτε κοπέλα θα αποφασίσει να ξεκινήσει. Λίγο πολύ βλέπω μόνο άνδρες αλλά ξεχωρίζω ανάμεσά τους. Έχουμε μοιραστεί οι κοπέλες στην Ελλάδα, στην Αθήνα, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στην Εθνική Ομάδα είμαστε δύο κορίτσια και μάλιστα και οι δύο από Χανιά.

Σπουδάζεις φαρμακευτική στη Θεσσαλονίκη ενώ είσαι από την Κρήτη. Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις σχολή, προσωπική ζωή και προπόνηση;

Είχα πάρει έναν χρόνο αναβολή σπουδών για να πάω στο Τόκιο αλλά δεν τα κατάφερα. Ειλικρινά είναι πολύ ιδιαίτερο το πρόγραμμα που έχω. Δεν ξέρω αν θα το έλεγα ισορροπία. Τη σχολή με το άθλημα θα τα συνδύαζα πιο εύκολα αν ήταν στην ίδια πόλη. Το γεγονός ότι ταξίδευα το έκανε πιο δύσκολο. Στην προσωπική ζωή υπάρχει πολλή κατανόηση από τον περίγυρό μου. Στη σχολή είχα θέμα, με τις παρέες μου να προχωρούν και να κάνουν πράγματα χωρίς εμένα και λίγο πολύ έμεινα στην απ’ έξω. Πλέον έχω βρει σωστό κόσμο γύρω μου που έχουν δείξει τρομερή κατανόηση. Τώρα φέρνω και καλά αποτελέσματα και βλέπουν την καθημερινότητά μου και τι κάνω.

Τι θυσίες χρειάζεται να κάνει μια πρωταθλήτρια;

Έχω αφήσει πολλά πράγματα πίσω για να ασχολούμαι με την σκοποβολή. Εννοείται παρέες, φιλίες και σχέσεις που δεν δείχνουν κατανόηση, εννοείται σχολή που κάθε εαρινό εξάμηνο την αφήνω παραπονεμένη. Ξέρω ότι έχω μείνει πίσω. Στο σχολείο ήμουν από τις δυνατές μαθήτριες και μου έχει χρησιμεύσει στο να περνάω πιο εύκολα τα μαθήματα. Θυσία είναι να μην βρίσκομαι με την οικογένειά μου σε γιορτές, γενέθλια και αργίες καθώς οι αγώνες είναι σε διάφορες ημερομηνίες. Λυπάμαι που είμαι μακριά από τους δικούς μου αλλά ξέρω ότι παίρνουν ικανοποίηση από εμένα.

Για να κάνεις ταξίδια, προπονήσεις, να συμμετέχεις σε αγώνες και να έχεις εξοπλισμό χρειάζονται οικονομικοί πόροι. Πώς ανταπεξέρχεσαι σε αυτό;

Εμένα καταρχάς από πολύ νωρίς με έχει στηρίξει η ΣΚΟΕ (Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος), στα επόμενα βήματα ήρθε η Ολυμπιακή Επιτροπή με τον Σπύρο Καπράλο, η οποία έχει ασχοληθεί μαζί μας. Πέρα από αυτούς, υπάρχουν χορηγοί που είναι μέσα στο άθλημα και μας βοηθούν με τα αναλώσιμα, όπως όπλο, φυσίγγια κ.ά. Δεν έχω ακόμα ενδιαφέρον από εξωτερικούς χορηγούς αλλά ελπίζω να έρθουν μετά την πρόκριση.

Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει να ξεκινήσει το συγκεκριμένο άθλημα;

Κάθε αρχή και δύσκολη. Είναι ένας χώρος που ο μέσος όρος ηλικίας είναι πιο μεγάλος από ό,τι σε άλλα αθλήματα. Έχουμε να κάνουμε με όπλα όποτε δεν μπορεί ένα παιδάκι 8 χρόνων να κάνει όπλα στον πήλινο στόχο. Δεν μπορεί ένα παιδάκι να πιάσει καραμπίνα και να ρίξει. Είμαι σίγουρη ότι είναι δύσκολη η αρχή, ένα παραπάνω αν είσαι κοπέλα, καταλαβαίνω ότι θα ακούσει σχόλια από τον περίγυρο. Θέλω να πιστεύω ότι πλέον είναι πιο εύκολο για τα κορίτσια και τα αγόρια. Είναι το άθλημα που θα τους μάθει να έχουν πειθαρχία και αυτοέλεγχο. Αν ενδιαφέρεται κανείς, πρέπει να κάνει επίσκεψη σε σκοπευτήριο.

Δείτε στιγμές της Εμμανουέλας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής στο Αζερμπαϊτζάν:


Διαβάστε επίσης

Χάλκινο μετάλλιο η Κατζουράκη!

Σκοποβολή: Η Εμμανουέλα Κατζουράκη επέστρεψε στα μετάλλια λίγους μήνες μετά τον εφιάλτη στα Τέμπη

Ο Νίκος Παπαγγελής παραδίδει μαθήματα δύναμης: «Δεν επέτρεψα καμία δυσκολία στον εαυτό μου»


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ