ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Προσοχή στο άνοιγμα! Κίνδυνος - θάνατος η λογική του «πανηγυρισμού»

Κορονοϊός
AP PHOTOS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΣτο άνοιγμα της οικονομίας αναφέρθηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας πως πρωταρχικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη και ο ρόλος της Πολιτείας

«Η απελευθέρωση έγινε με καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι με υγειονομικά», επεσήμανε ο κ. Καπραβέλος, εξηγώντας ωστόσο πως το «άνοιξε - κλείσε» ήταν λάθος τακτική.

«Χρειάζονται δύο προϋποθέσεις για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, να μην υπάρχει η μεγάλη διασπορά του ιού και να έχουμε θωρακιστεί με ένα ισχυρό τείχος ανοσίας. Την προκειμένη στιγμή αυτές οι δύο προϋποθέσεις δεν υπάρχουν, οπότε ενέχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητα τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, όπως η αποφυγή συνωστισμού, η χρήση μάσκας, η καθαριότητα κ.ο.κ.», ανέφερε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου είπε μεταξύ άλλων πως «δεν χρειάζεται η λογική του πανηγυρισμού, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί κίνδυνος θάνατος. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ας μην αναγκαστούμε και πάλι να κλείσουμε».

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει μικρή αλλά αναμενόμενη αύξηση στις νέες διαγνώσεις, υπογράμμισε πως «δεν είμαστε στα χαμηλά νούμερα, επομένως εάν υπάρξει αύξηση θα προκύψει και επιπλέον πίεση στο σύστημα Υγείας. Στην Θεσσαλονίκη, βλέπουμε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, το οποίο λειτουργεί σαν ένα προγνωστικό στοιχείο».

Με τα λόγια αυτά περιέγραψε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «εάν δεν πάρουμε μέτρα, θα υπάρξει ένα πισωγύρισμα ολέθριο και καταστροφικό για την οικονομία».

Σχολιάζοντας κατά πόσο η κατάργηση του click away και click in shop, θα επηρεάσει την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι δεν τον φοβίζει η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά η χαλάρωση. «Αν γίνουν τα tests και τα εμβόλια που αποτελούν ''όπλα'' στα χέρια μας, μπορεί να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας για να αποφύγουμε τα χειρότερα: Η ατομική ευθύνη και να συνειδητοποιήσει η πολιτεία πως η πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να υπονομεύσουν την δημόσια υγεία», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.