ΦΑΡΜΑΚΟ

Μητσοτάκης: Tέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Μητσοτάκης: Tέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Στις διατάξεις του υπουργείου Υγείας που περιέχονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στη διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο Twitter.

«Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς».

Με το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη (08/08/2019) στη Βουλή, διευκολύνεται η πρόσβαση ασθενών σε Φάρμακα Υψηλού Κόστους νοσοκομειακής χρήσης τα οποία μέχρι σήμερα διατίθενται μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να διακινεί και προς τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς, προς σημεία διανομής των Υγειονομικών Περιφερειών ή απευθείας προς τον ασφαλισμένο τα φάρμακα αυτά.

Η εφαρμογή της διάταξης θα ξεκινήσει από τα ογκολογικά φάρμακα και τις θεραπείες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν τη θεραπεία τους από συγκεκριμένο φαρμακείο, με ραντεβού. Για τους ασθενείς που πραγματοποιούν τις θεραπείες τους σε ιδιωτικές κλινικές, τα αντίστοιχα φάρμακα θα παραλαμβάνονται απευθείας από τις κλινικές.

Στην πορεία, θα εφαρμοστεί και η κατ’ οίκον διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σε κανένα σημείο της παραπάνω διαδικασίας, δεν προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, καθώς η χορήγηση των φαρμάκων αυτών γίνεται με μηδενική συμμετοχή.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επιταχύνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, με την ενίσχυση των γνωμοδοτούντων ιατρών. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε εμπειρογνώμονες του ΕΟΠΥΥ να υποβάλλουν γνωμάτευση προς το ΔΣ του Οργανισμού, σε περίπτωση που παρέρχεται το χρονικό διάστημα των πέντε ημερών χωρίς να συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις.

Τέλος, δίνεται στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, η δυνατότητα ρύθμισης των ποσών επιστροφής από rebate και clawback σε 120 δόσεις. Η ρύθμιση έχει εφαρμογή για τα έτη 2013 έως και 2018.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις