ΦΑΡΜΑΚΟ

Κορονοϊός: Μείωση του ΦΠΑ σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά ζητούν οι φαρμακοποιοί

Κορονοϊός: Μείωση του ΦΠΑ σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά ζητούν οι φαρμακοποιοί
INTIME NEWS

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα, στο 6% για τα προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση λόγω κορονοϊού ζητεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), με επείγουσα επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Την επιστολή κοινοποιεί επίσης στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Πρόκειται για προϊόντα όπως χειρουργικές μάσκες, μάσκες με ειδικά φίλτρα, γάντια από λάτεξ, βινύλιο και νιτρίλιο, αντισηπτικά διαλύματα και γέλες, χειρουργικές ποδιές, ποδονάρια, σκούφους και άλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την πρόληψη της επιμόλυνσης από τον ιό Covid-19.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα πωλούνται στο συντελεστή 24% του ΦΠΑ, εκτός από λίγα τα οποία έχουν πιστοποίηση ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα και πωλούνται στο συντελεστή 13%. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται πλέον από το ευρύ κοινό για την ατομική προστασία και την προσωπική υγιεινή. Άλλα χρησιμοποιούνται κυρίως από το υγειονομικό προσωπικό ολόκληρης της χώρας και πάλι όμως η χρήση τους έχει αυξηθεί ραγδαία.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, «δυστυχώς παρατηρείται αύξηση των τιμών σε πολλά από αυτά τα προϊόντα και κυρίως σε εκείνα που τυγχάνουν ευρείας χρήσης, για λόγους που έχουν να κάνουν αφενός με την αυξημένη ζήτηση, κυρίως όμως εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς, αφού ούτε μάσκες εισάγονται στο βαθμό που θα έπρεπε, ούτε πρώτες ύλες και συσκευασίες για παραγωγή αντισηπτικών είναι διαθέσιμες».

Για το λόγο αυτό ο ΦΣΘ τονίζει ότι «ως ένα ελάχιστο μέτρο για την ανακούφιση κυρίως των πολιτών που αγοράζουν κάποια από αυτά τα προϊόντα, αλλά και του κράτους που προμηθεύεται το σύνολό όλων των παραπάνω, φρονούμε πως επείγει και είναι απαραίτητη η άμεση μετάβασή τους στο μειωμένο συντελεστή του 6%».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο σε δύο επαγγελματίες που παραβίασαν τα μέτρα

Κορονοϊός - Έλληνας επιδημιολόγος: «Πλασματικά τα νούμερα κρουσμάτων - Τότε θα λήξει η πανδημία»

Κορονοϊός: «Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες» - Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο Κικίλιας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις