ΦΑΡΜΑΚΟ

Μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα αξίας άνω των 1.000 ευρώ

Μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα αξίας άνω των 1.000 ευρώ

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος περιλαμβάνει διάταξη που απαγορεύει τη διάθεση φαρμάκων αξίας άνω των 1.000 ευρώ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Χωρίς καμία προειδοποίηση», επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο νέος ΕΚΠΥ «επιβάλλει τη διάθεση των φαρμάκων αυτών μόνο από τα ελάχιστα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών - που όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσχερής είναι η πρόσβαση σε αυτά. Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη γιατί έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο. Συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης».

Ο ΠΦΣ ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και τονίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Πάντως, οι φαρμακοποιοί αναμένουν την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό «τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου ΕΚΠΥ, προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων και τη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους στη φαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις».