ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τα ζώα συντροφιάς - Τι είπε ο Τσιόδρας για το φάρμακο

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τα ζώα συντροφιάς - Τι είπε ο Τσιόδρας για το φάρμακο
INTIME NEWS

Στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός νέου πειραματικού φαρμάκου κατά του νέου κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών το απόγευμα της Παρασκευής (03/04).

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Ο ρυθμός εξάπλωσης είναι βραδύς και αυτό οφείλεται στα μέτρα, αλλά και σε μας, είπε. «Σιγά σιγά είμαστε χαρούμενοι, αλλά μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσουμε στο άλλο άκρο», προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα φθάσουμε στη μέση και στην αρχή του τέλους.... Δεν θα μείνουμε κλειδωμένοι για πάντα μέσα, αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα μέτρα είναι που μας σώζουν».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μίλησε και για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός νέου πειραματικού φαρμάκου κατά του ιού SARS-Cov-2. Πρόκειται για τον αναστολέα σύντηξης ek1c4, που όπως φαίνεται εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον Covid-19. Κι αυτό διότι στοχεύει στη λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα (σ.σ. λόγω του σχήματός της), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να γραπωθεί στην επιφάνεια του υγιούς κυττάρου, να το επιμολύνει και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία του πολλαπλασιασμού του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στα 1.613 τα κρούσματα

Στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, οι νεκροί είναι 59, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.613. Επίσης, γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 θεωρούνται σχετικά με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διασωληνωμένα είναι 91 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη. Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Ένδεκα άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

Όσον αφορά στους θανόντες, οι 44 είναι άνδρες και οι 15 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Προσοχή - Αυτό είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς

Κορονοϊός - Σοκαριστική ανακάλυψη - Μπορεί να εξαπλωθεί και μέσω του αέρα

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης που ζούμε; Τα τέσσερα σενάρια

«Μην εγκαταλείπετε τα ζώα»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κατά την σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου Covid-19, αναφέρθηκε και στα περιστατικά ζώων συντροφιάς στα οποία ανιχνεύτηκε θετικό φορτίο κορονοϊού καθώς και σε σχετικά πειράματα.

Όπως είπε ο καθηγητής, έως σήμερα είχε αναφερθεί στην βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μία γάτα στο Βέλγιο και σε δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, μία μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον με ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό - όπως ούτε τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και πάπιες.

Στη μελέτη που έγινε, καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές για να μολύνουν άνθρωπο, υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στην μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Με τα έως τώρα εργαστηριακά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου τους ανθρώπους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπτώματα που έχουν σχεδόν όλοι