ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τεστ ανιχνεύει τον ιό στο πρώτο 24ωρο

Κορονοϊός: Τεστ ανιχνεύει τον ιό στο πρώτο 24ωρο
ap

Τεστ για τον κορονοϊό έχουν σχεδιάσει επιστήμονες του αμερικανικού στρατού, που σύμφωνα με τον Guardian θα μπορούσε να εντοπίσει τους προ-μολυσματικούς ασθενείς, πριν εκδηλώσουν συμπτώματα και διαδώσουν τη νόσο

Οι συντονιστές του έργου ευελπιστούν ότι το τεστ που θα γίνεται με τη λήψη αίματος, θα ανιχνεύει την παρουσία του ιού μόλις 24 ώρες μετά τη μόλυνση, πριν οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα και λίγες ημέρες πριν αποκτήσουν τη δυνατότητα διάδοσής τους.

Το τεστ προέκυψε στο πλαίσιο ενός σχεδίου της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας των ΗΠΑ (Darpa), που επιδιώκει την ταχεία διάγνωση της δηλητηρίασης με μικροβιακά ή χημικά όπλα πολέμου.

«Η ιδέα καλύπτει ένα διαγνωστικό κενό παγκοσμίως» δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής του γραφείου τεχνολογικών τεχνολογιών του Darpa, Dr Brad Ringeisen. Εάν δοθεί έγκριση από τον FSA, είπε ότι θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι.

Ενώ η προ-μολυσματική ανίχνευση θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ιχνηλάτησης και οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέτρα, ο Darpa προειδοποίησε ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι την έγκριση του FDA.

«Ο στόχος της έρευνας είναι να αναπτύξει και να επικυρώσει ένα πρώιμο διαγνωστικό τεστ διάγνωσης για τον Covid» δήλωσε ο καθηγητής Stuart Sealfon, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί σε συνεργασία με ιατρικές σχολές του νοσοκομείου, του Duke University και του Princeton και θα δημοσιευτεί διαδικτυακά, επιτρέποντας σε επιστήμονες σε όλον τον κόσμο να δοκιμάσουν παρόμοιες μεθόδους.

Εάν το τεστ πάρει έγκριση, θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το δεύτερο μισό του Μαΐου. Η έγκριση δεν είναι δεδομένη, αλλά οι ερευνητές που έχουν εμπλακεί στο πρόγραμμα δηλώνουν ενθουσιασμό για τον πιθανό αντίκτυπό του, την ώρα που οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέρα περιορισμού, εν μέσω ανησυχιών για το ξέσπασμα δεύτερου επιδημικού κύματος. Παράλληλα, οι ερευνητές θέλουν να μοιραστούν το τεστ και με όλους όσοι θέλουν να το κάνουν και στις χώρες τους.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές θεωρούν ότι το τεστ έχει ακρίβεια πάνω από 95% αλλά επισημαίνουν ότι είναι κάτι που θα πρέπει να αναθεωρείται διαρκώς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Νεκρή στην προσπάθειά της να γιορτάσει τη λήξη της καραντίνας