ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ευρωπαϊκή μελέτη για τα εγκεφαλικά στην πανδημία – Συμμετέχει και η Ελλάδα

Κορονοϊός: Ευρωπαϊκή μελέτη για τα εγκεφαλικά στην πανδημία – Συμμετέχει και η Ελλάδα
ASSOCIATED PRESS

Ενδείξεις μείωσης προσέλευσης εγκεφαλικών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, σε πολλές χώρες. Πρόσφατα, ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχει και Έλληνας επιστήμονας, προκειμένου να διερευνηθεί το φαινόμενο και να εκδοθούν σχετικές οδηγίες.

Η πανευρωπαϊκή μελέτη διενεργείται σε 18 μεγάλα κέντρα εγκεφαλικών από 9 ευρωπαϊκές χώρες και από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο καθηγητής Παναγιώτης Παπαναγιώτου, διευθυντής του Νευροακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

«Στη μελέτη θα αξιολογηθεί κατά πόσον υπήρξε πραγματικά μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων που παρουσιάστηκαν στα νοσοκομεία τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο σε σχέση με αντίστοιχες, προηγούμενες περιόδους» εξηγεί ο κ. Παπαναγιώτου. Κατά τον καθηγητή, υπάρχουν πολλοί λόγοι, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν συμβάλει στη μείωση προσέλευσης ασθενών με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο:

• Αποφυγή επίσκεψης στο νοσοκομείο λόγω του φόβου του COVID-19 ιδιαίτερα σε ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού.

• Λιγότερη προσοχή από μέλη της οικογένειας που θα παρατηρούσαν τα συμπτώματα, καθώς σε πολλές χώρες υπήρξαν περιορισμοί στην επίσκεψη ηλικιωμένων.

• Λόγω των τρεχουσών πιέσεων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οι ασθενείς ενδέχεται να μην παραπέμπονται στο νοσοκομείο ή να παραπεμφθούν πολύ αργά για τις απαραίτητες θεραπείες στα κέντρα εγκεφαλικών.

• Το εγκεφαλικό επεισόδιο να μην αναγνωριστεί ως τέτοιο, σε βαριά νοσούντες με COVID-19.

• Βιολογικά αίτια: λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια πιθανώς λόγω λιγότερου στρες.

Στην περίπτωση αντιμετώπισης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να προσέλθει ο ασθενής όσο το δυνατόν ταχύτερα στο νοσοκομείο, ώστε να εφαρμοστεί έγκαιρα η αναγκαία θεραπεία (θρομβόλυση ή και μηχανική θρομβεκτομή). Έτσι, στη μελέτη θα αξιολογηθεί αν την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της θεραπείας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναγιώτου, είναι ζωτικής σημασίας να μην υποτιμούμε ορισμένα ύποπτα συμπτώματα, τα οποία υποδηλώνουν την εμφάνιση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και αν εμφανιστούν πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αυτά είναι:

• Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία

• Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο

• Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα ή παράλυση κάποιου άκρου

• Ξαφνική σύγχυση, ζάλη ή αστάθεια στο περπάτημα

• Ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της όρασης

• Ξαφνικό δυνατό, ασυνήθιστο πονοκέφαλο.

Διαβάστε επίσης:

Η καμπύλη θανάτων και κρουσμάτων - Ποιες περιοχές της Ελλάδας δεν έχει «πληγώσει» ο κορονοϊός

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ρoή Ειδήσεων