ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ξανθός - Να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τα τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια

Κορονοϊός: Ξανθός - Να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ τα τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια
INTIME NEWS

Τα προβλήματα στη διαχείριση του εργαστηριακού ελέγχου του νέου κορονοϊού αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ, τα οποία εξακολουθούν οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει από την έναρξη της πανδημίας, την κεντρική διαχείριση του εργαστηριακού ελέγχου για τον SARS-CoV-2, με ενιαία κριτήρια διενέργειας μοριακών τεστ στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας, αναφέρει ο κ. Ξανθός.

«Αυτό δεν έγινε, υπήρξαν αρκετά προβλήματα στη διαθεσιμότητα των τεστ κατά την αρχική φάση, το υπουργείο Υγείας καθυστέρησε να ενσωματώσει στο σχεδιασμό του Δημόσιου τομέα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και μέχρι στιγμής δεν έχει φροντίσει να αξιοποιήσει στο έπακρο την "παραγωγικότητα" των εργαστηρίων του» επισημαίνει στην ερώτησή του ο πρώην υπουργός Υγείας.

Τονίζει δε ότι δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική κίνηση συνεργασίας με τα εργαστήρια των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ενώ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δειγματοληψιών μέσω κινητών συνεργείων (ΚΟΜΥ ειδικού σκοπού) χωρίς ξεκάθαρη επιδημιολογική στρατηγική. Το κυριότερο, όμως κατά τον Ανδρέα Ξανθό, είναι ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας στην πλήρη (με μηδενική συμμετοχή του ασθενούς) αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια.

«Η μη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ μοριακού ελέγχου για τον SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε ένα αρρύθμιστο και ασύδοτο τοπίο στον ιδιωτικό εργαστηριακό τομέα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας» επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η νέα φάση της πανδημίας απαιτεί, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυξημένη διαθεσιμότητα διαγνωστικών τεστ, για την εκτεταμένη ανίχνευση στην κοινότητα, έγκαιρη ιχνηλάτηση επαφών και απομόνωση θετικών για covid 19 κρουσμάτων, ειδικά σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Ταυτόχρονα χρειάζονται αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων για την αποτύπωση της ανοσιακής κατάστασης του γενικού πληθυσμού ή ειδικών υποπληθυσμών. Μόνο με ενίσχυση των Δημόσιων Εργαστηρίων με επιπλέον προσωπικό, εξοπλισμό και συμπληρωματικές πιστώσεις, με αποκέντρωση και επιτάχυνση των διαγνωστικών ελέγχων σε περισσότερες δημόσιες δομές υγείας (ιδιαίτερα απομακρυσμένων περιοχών) μέσω γρήγορων μοριακών τεστ, καθώς και με έγκαιρη προετοιμασία για τη διενέργεια ορολογικών εξετάσεων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αναζωπυρώσεις της πανδημίας μετά το lock-down και το αναμενόμενο επιδημικό κύμα του φθινοπώρου».

Τέλος, ερωτά τον υπουργό Υγείας γιατί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη για τα τεστ που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Διαβάστε επίσης:

Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα - Δείτε για ποιες χώρες και για πόσο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις