ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: «Κλείδωσε» η συμφωνία της Κομισιόν και με την Moderna

Εμβόλιο κορονοϊού: «Κλείδωσε» η συμφωνία της Κομισιόν και με την Moderna
Pixabay

Εμβόλιο κορονοϊού: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94.5% στην προστασία από την Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών.

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει αύριο το έκτο της συμβόλαιο για την αγορά εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ανέφερε: «αύριο θα εγκρίνουμε το έκτο συμβόλαιο. (Πρόκειται) για έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna».

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ΕΕ χτίζει «ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για την COVID-19» και προσέθεσε ότι «τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Moderna

Τα αποτελέσματα της Moderna έρχονται να προστεθούν στα ενθαρρυντικά συμπεράσματα που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις κλινικές δοκιμές ενός άλλου υπό δοκιμή εμβολίου, αυτό των εταιρειών Pfizer/BioNTech.

Η Moderna, μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το δικό της εμβόλιο, mRNA-1273 την προηγούμενη Δευτέρα.

Το εμβόλιο αυτό αναπτύσσεται σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Το εμβόλιο της Moderna εμφάνισε να έχει αποτελεσματικότητα 94,5% απέναντι στον κορωνοϊό, όταν 95 άνθρωποι από τους 30.000 εθελοντές μολύνθηκαν με Covid-19, 90 εκ των οποίων είχαν λάβει το placebo. Συνολικά 11 άνθρωποι -όλοι ανήκαν στην ομάδα του placebo- ανέπτυξαν «σοβαρά» συμπτώματα της ασθένειας.

Μια τελική ανάλυση αναμένεται να περιλάβει 151 εθελοντές δοκιμών, και σε αυτό το σημείο, στατιστικά, η εταιρεία μπορεί να είναι 90% σίγουρη για την αλήθεια των ευρημάτων της.

Άνω του 95% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Η Ρωσία επιβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της Sputnik V κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια της Μόσχας είναι αποτελεσματικό κατά 95%.

Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν σε εθελοντές 42 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το ερευνητικό αυτό κέντρο, το ρωσικό υπουργείο Υγείας και το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο, που εμπλέκετο στην ανάπτυξη του εμβολίου αυτού.

Αυτοί δεν διευκρίνισαν ωστόσο προς το παρόν τον αριθμό των περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς.

«Η τιμή της μιας δόσης του εμβολίου Sputnik V για τη διεθνή αγορά θα είναι χαμηλότερη των 10 δολαρίων» (περίπου 8,42 ευρώ), αναφέρει σε ξεχωριστή του ανακοίνωση το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο, διευκρινίζοντας ότι για τους Ρώσους πολίτες το εμβόλιο θα είναι δωρεάν.

Το ρωσικό αυτό εμβόλιο βρίσκεται σήμερα στην τρίτη φάση τυχαιοποιημένων, διπλά τυφλών, κλινικών δοκιμών -μια πειραματική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε διάφορους κλάδους- σε δείγμα 40.000 εθελοντών.

Μολονότι η Ρωσία έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα φειδωλή όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση του εμβολίου αυτού που έχει εγκωμιάσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δημιουργοί του Sputnik V επανέλαβαν σήμερα ότι η έρευνα θα δημοσιευτεί προσεχώς «σε μια από τις κύριες ιατρικές επιθεωρήσεις στον κόσμο και αξιολογημένη από ομοτίμους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για κορονοϊό, παράταση lockdown και Χριστούγεννα