ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Επιχείρηση «Ελευθερία»: Άρχισαν οι εμβολιασμοί υγειονομικών από Θεσσαλονίκη μέχρι Κρήτη

Κορονοϊός - Επιχείρηση «Ελευθερία»: Άρχισαν οι εμβολιασμοί υγειονομικών από Θεσσαλονίκη μέχρι Κρήτη

Άρχισαν από το πρωί της Δευτέρας οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της Ελλάδας, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου έφτασαν νωρίτερα από τις αποθήκες του Ωραιοκάστρου 80 φιαλίδια του εμβολίου που αντιστοιχούν σε 400 δόσεις ενώ μόνο σήμερα αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 100 άτομα.

Από τους πρώτους που δέχτηκαν το εμβόλιο είναι τα μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου και από το προσωπικό μία νοσηλεύτρια της επιτροπής λοιμώξεων.

Θα ακολουθήσει προσωπικό που εργάζεται στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού και ειδικότερα το προσωπικό των ΜΕΘ και των κλινικών Covid.

Το εμβόλιο έκανε και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΕΣΥ, και υπεύθυνος διαχείρισης της πανδημίας στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Αδαμάντιος Χλωρός.

Όπως είπε αμέσως μετά, «το εμβόλιο είναι είναι ένα δώρο για το 2021. Δεν είναι μόνο ατομικό καθήκον, αλλά και μια κοινωνική υποχρέωση για να προστατεύσουμε τους άλλους και ένα πατριωτικό καθήκον για να κρατηθεί ο λαός υγιής και δυνατός».

Ο κ. Χλωρός εξάλλου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο τις τελευταίες μέρες, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

Ξεκίνησαν στις 7.45 το πρωί οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο Νοσοκομείο Χανίων. H διαδικασία πραγματοποιήθηκε ομαλά και θα εξελιχτεί έως και το απόγευμα. Σήμερα, αναμένεται να γίνουν συνολικά 150 εμβολιασμοί υγειονομικών με προτεραιότητα όσων εργάζονται σε ΜΕΘ και στην μονάδα Covid-19 .

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε τρεις ειδικά διαμορφωμένους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, στις 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, το νοσοκομείο του Ρεθύμνου και τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λασιθίου, ενώ σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, έως τις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εργαζόμενοι σε υγειονομικές μονάδες του νησιού.


Βαρδής Γεωργιακάκης, νοσηλευτής, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Χανίων

Άρχισαν οι εμβολιασμοί σε «Μαμάτσειο» Κοζάνης και «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας

Έναρξη εμβολιασμών σήμερα στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας όπως και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Η πρώτη που εμβολιάστηκε ήταν νοσηλεύτρια σε κλινική covid-19 στο Νοσοκομείο της Πτολεμαίδας. Σε δηλώσεις του ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε ότι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία Γρεβενών, Φλώρινας, και Καστοριάς.

Από 200 εμβόλια παραδόθηκαν χθες σε κάθε ένα από τα 2 Νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης

Κιλκίς: Απρόοπτο στη διαδικασία των εμβολιασμών

Για την ερχόμενη Παρασκευή αναβλήθηκε η διαδικασία εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Κιλκίς, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και μάλιστα είχαν κλειστεί και τα σχετικά ραντεβού.

Παρά το γεγονός, ότι το εν λόγω νοσοκομείο δεν συμπεριλήφθηκε στην σχετική λίστα της ΟΕΝΓΕ, η οποία κατήγγειλε χθες (03-01-2020) την αναβολή των εμβολιασμών σε δεκαπέντε νοσοκομεία της χώρας, εν τούτοις όσοι έσπευσαν σήμερα στο ειδικά διαμορφωμένο εμβολιαστικό κέντρο του Κιλκίς για να λάβουν την πρώτη δόση, ενημερώθηκαν ότι τα εμβόλια δεν έφτασαν χθες όπως αναμενόταν.

Θα φτάσουν την Πέμπτη και εάν όλα πάνε καλά οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Παρασκευή. Και όλα αυτά χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εκδοχή για τον λόγο της αναβολής, ενώ τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού εξέφρασαν την απορία τους, δεδομένου ότι το προσωπικό στο Κιλκίς έχει υποστεί και απώλειες από επιπλοκές της Covid-19.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κατήγγειλε ότι αναβάλλεται η έναρξη των εμβολιασμών σε 15 δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνονταν το νοσοκομείο του Κιλκίς, αλλά το Γενικό Κρατικό “Γ. Γεννηματάς”, το Καραμανδάνειο, τα νοσοκομεία του Βόλου, της Λαμίας, της Τρίπολης, της Αμαλιάδας, του Πύργου, της Καλαμάτας, της Κυπαρρισίας, των Γρεβενών, των Σερρών, της Ξάνθης, της Χαλκίδας, της Μυτιλήνης και του Ρεθύμνου.

Η Ομοσπονδία μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και ζήτησε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να επισπευστεί και να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των γιατρών, των νοσηλευτών, συνολικά των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ “αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού που περιελάμβανε όλα τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου”.

Τις ίδιες ανησυχίες εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος σημείωσε στο grtimes.gr, ότι “χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους, αναβάλλονται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, οι εμβολιασμοί. Σε άλλα λένε για μία εβδομάδα και σε άλλα δεν εξηγούν τι επρόκειτο να γίνει. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν”.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διασωληνωμένος ο υποδιοικητής του Θριάσιου: Είχε εμβολιαστεί, τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας